Tiskové materiály

  • Obezita dětí nás stále straší (7.1.2016)

    Třetina chlapců a čtvrtina žáků základních škol má v těle více tuku, než je doporučováno, odpovídají tomu i počty žáků s vyšším BMI (indexem tělesné hmotnosti). To a mnohé další skutečnosti ukázal projekt Prevence a včasný záchyt dětské obezity, probíhající koncem loňského roku. Až z 80 % si přitom děti trpící nadváhou a obezitou přináší svá nadměrná kila…

  • Rozběhl se již 2. ročník projektu „Prevence a včasný záchyt dětské obezity“ na základních školách

    Máme tu čest oznámit, že nám počátkem listopadu odstartoval již druhý ročník projektu „Prevence a včasný záchyt dětské obezity“, který realizuje Centrum prevence o.s., podporuje Poradenské centrum Výživa dětí a financuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky.  Tisková zpráva ke stažení ZDE. 

  • Rodiče ovoce a zeleninu nejedí, tak proč by měly jejich děti? (27.7.2015)

    Děti jedí ovoce a zeleninu v mnohem větší míře než jejich rodiče. To je názor dětí z 16 seminářů na pražských základních školách, které v červnu uspořádalo pro žáky prvního stupně Poradenské centrum Výživa dětí. Ovoce a zelenina bezesporu patří do jídelníčku dětí stejně jako dospělých. Meloun nebo okurka navíc v létě osvěží, doplní tělu tekutiny (jak…

  • „Děti vědí, jak jíst, ale nejedí tak. A nesportují.“ (26.3.2015)

    Čím jsou děti starší, tím méně mají pohybu a tím více zanedbávají snídaně a svačiny. Děti jsou poměrně dobře informované v oblasti zásad správné životosprávy, avšak jejich praktická aplikace pokulhává. Zejména děti vyšších ročníků základních škol nedodržují pravidelný stravovací režim a v porovnání s mladšími dětmi se daleko méně věnují pohybovým aktivitám. Tisková zpráva ke…

  • Jak přežít přeslazený prosinec? (1.12.2014)

    Ze všech měsíců v roce přináší nejvíce sladkých nástrah prosinec – začíná to mikulášskou nadílkou, pokračuje pečením vánočního cukroví a končí vánočními svátky s novoročními oslavami. Prosinec tak představuje zátěž pro naše zažívání a zdraví vůbec. Ve velkém pokušení jsou zejména děti – co a kolik jim toho můžeme dopřát? Tisková zpráva „Jak přežít přeslazený…

  • Podzimní útok na dětskou imunitu (21.10.2014)

    Zejména pro školáky je podzimní období velmi náročné, protože klade obrovské nároky na jejich psychickou a fyzickou výkonnost. Organizmus dočerpává síly z letních měsíců, nastupuje stres ze zkoušení ve škole, začínají útočit virózy a jiná respirační onemocnění. To vše představuje obrovskou zátěž pro imunitní systém, který se s ní musí poprat. Akutními respiračními infekcemi trpí…

  • Předsevzetí do nového školního roku: „Nezapomenu na zdravou svačinu!“ (25.8.2014)

    Svačina je pro školáky důležitá i proto, aby nenosili ze školy špatné známky. Jak ale dítě přesvědčit, že má svačit? Stačí dodržovat jednoduchá pravidla správné svačiny: dítě ji musí mít po ruce, musí mu chutnat a nemůže být každý den stejná. Tisková zpráva_Předsevzetí do nového školního roku: „Nezapomenu na zdravou svačinu!“ (25.8.2014) 

  • Pozor na dětský růst! (23.6.2014)

    Během prázdnin rostou děti jako z vody. Potvrdí to všichni rodiče, kteří musí v září s nástupem do školek a škol svým ratolestem kompletně vyměnit šatník. Růst hraje v životě dětí, a tím pádem i jejich rodičů, velmi významnou roli. Dynamika růstu dokáže pozoruhodným způsobem reagovat na jakoukoli podstatnější poruchu v rostoucím organizmu, její změna se projeví mnohdy dříve, než nastoupí konkrétní onemocnění.

  • Tisková zpráva „Velikonoční sladkosti dětem – odměna, nebo trest?“ (15.4.2014)

    V České republice se ročně zkonzumuje 60 000 tun čokolády, což je zhruba 6 kilogramů na osobu. Čokoládu neodmítne skoro žádný Čech, 55 % ji konzumuje i několikrát týdně.* Na Velikonoce se spotřeba laskominek zvyšuje téměř o 100 %.** Nadměrná konzumace sladkostí přitom vážně ohrožuje zdraví dospělých, ale především dětí, které na sladkosti často navykají…

  • Žádná holka si to nepřizná! (27.1.2014)

    Anorexie se v ČR týká přibližně 0,5 % dospívajících, úmrtnost je u této diagnózy kolem 5ti procent. Včasné odhalení nemoci přitom i v tomto případě razantně zvyšuje šanci na uzdravení. Proto Poradenské centrum Výživa dětí zvolilo právě anorexii za jedno ze svých hlavních letošních edukačních témat. Nový spot plný informací jak pro nejohroženější skupinu dětí, tak pro jejich rodiče, ve kterém kromě odborníků vystupuje s reálným životním příběhem právě léčená mladá dívka a její matka, je ode dneška k vidění na www.vyzivadeti.cz a promítat se bude i v čekárnách ordinací dětských a praktických lékařů po celé České republice.

    Video ke stažení zde

  • Po vánočním lenošení přichází pro děti nejnáročnější měsíc (19.12.2013)

    Leden znamená pro dospělé především novoroční předsevzetí a plány na pozitivní změny pro soukromý i profesní život. Že je ale právě tento měsíc tím nejnáročnějším pro jejich děti, si vůbec nepřipouští. Ať školáci nebo studenti, stojí před dětmi měsíc testování a pololetních hodnocení. Pozornost, paměť, porozumění, ale i schopnost rychle vstřebat a zpracovat nové informace…

  • Tisková zpráva „Co dát dětem ke svačině poradí on-line svačinový jídelníček“ (30.4.2013)

    Svačina je se snídaní pro školní děti zcela zásadní, protože může mít přímý vliv na výkon dětí ve škole. Dítě, které jedno z těchto denních jídel vynechává, bojuje ve škole obvykle s únavou a nesoustředěním. Kvalitu a atraktivnost snídaní a svačin pro děti proto není dobré podceňovat. Maminkám ale často dochází fantazie a časem sklouznou ke stereotypům. Stále stejná svačina se potom dětem brzy přejí a začátek dopoledního hladovění je na světě. Proto tým nutričních terapeutek Poradenského centra Výživa dětí přivítal možnost podílet se na vytvoření svačinového jídelníčku, který hlídá zastoupení všech potřebných živin v každé svačince, stejně jako jejich kalorickou hodnotu. Zohledňuje i individuální potřeby dítěte, jako je alergie na určité potraviny, chuťové preference, věk či zvýšenou kalorickou potřebu při sportovních aktivitách. Svačiny na celý týden až pro 3 děti si každý rodič může sestavit na www.rostemeschuti.cz/jidelnicek .

  • Tisková zpráva „Kojení u maminek vítězí“ (27. 2. 2013)

    Aktuální průzkum Poradenského centra Výživa dětí ukázal, že maminky malých dětí považují kojení za nejlepší způsob podpory imunity svých dětí. Takovou zprávu vítají i lékaři, kteří tento názor podporují. V prvních měsících po narození je mateřské mléko prokazatelně nejlepším zdrojem všech potřebných látek, které se mimo jiné podílí i na rozvoji imunitního systému. Ten je následně zásadní pro zdravotní stav dítěte v průběhu celého dalšího života. Kojení označilo za nejlepší způsob podpory imunity 36 % dotazovaných maminek. Následoval přísun vitaminů a minerálních látek z přírodních zdrojů s 29% a pravidelný kontakt s vrstevníky, který preferuje 11 % dotazovaných maminek. Zlom ale podle zkušeností odborníků nastává po ukončení kojení, kdy jsou na imunitu kladeny stále vyšší nároky, ale mléčnou složku rodiče mylně přestávají považovat za důležitou a v neprospěch dítěte ji podceňují.

  • Poradenské centrum Výživa dětí rozšiřuje své aktivity (5. 2. 2013)

    Poradenské centrum Výživa dětí, doposud zaměřené na profesionální nutriční poradenství pro děti ve věku 3 – 18 let, se od února 2013 nově zaměřuje i na poradenství pro děti do 3 let věku, resp. na kojence a batolata ve věku 6 – 36 měsíců. Stejně jako u větších dětí, i rodičům těch menších jsou připraveny poradit zdarma telefonicky, v on-line poradně na www.vyzivadeti.cz nebo při osobní návštěvě v ambulantní poradně v prostorách Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2 specializované nutriční terapeutky. Nově tak odborníci budou radit maminkám i s přechodem z kojení na náhradní mléčnou výživu, s problémy se zaváděním prvních příkrmů a jak co nejlépe pokrýt potřeby na nutriční složení výživy v období rychlého růstu a vývoje batolat.

  • Tisková zpráva „Vánoce jsou – opravdu a opět – tady!“ 17.12.2012

    Ke štědrovečerní večeři v českých rodinách neodmyslitelně patří smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem, v hojném množství je obvykle napečeno vánoční cukroví. Lákavé nabídce se těžko odolává, a tak může především děti z přemíry sladkého a tučného jídla pořádně bolet bříško. Zkuste proto tentokrát připravit Vánoce nejen chutně, ale i zdravě. Není přitom nutné se čehokoliv vzdávat, nemusíte ani měnit připravené štědrovečerní menu. Stačí si trochu pohrát s ingrediencemi a můžeme mít Vánoční dobroty snadno podle zásad zdravé výživy.

  • Tisková zpráva „Listopad – zkouška dětské imunity“ 19. 11. 2012

    Odborníci upozorňují, že listopad je z hlediska imunity pro děti velmi rizikový měsíc, který ovšem rodiče často podceňují. Přestože mysl rodičů už teď zaměstnávají přípravy na Vánoce, měli by zdravotní kondici svých dětí bedlivě sledovat. Dětský organismus totiž právě v tomto období dočerpává síly z letních měsíců a je navíc konfrontován mnoha negativními vlivy podzimu, u školáků se přidává také stres ze čtvrtletního zkoušení a s tím spojené zvýšené domácí přípravy.

  • Plně vybudovaná imunita do prvních narozenin – nebezpečně častý omyl (25. 9. 2012)

    Názor, že všechny proměny imunitního systému probíhají jen v kojeneckém období, se ukazuje jako překonaný. K zásadním změnám totiž dochází i v pozdějších vývojových etapách, zvláště v batolecím věku. Typické chování rodičů, kteří se důsledně zajímají o podporu rozvoje imunitního systému svého dítěte pouze v prvním roce života, proto může být nebezpečným omylem. Právě v batolecím období by totiž měl být imunitní systém dítěte intenzívně podporován. Ideální řešení je přitom překvapivě jednoduché – vhodná a vyvážená strava se zachováním vysokého podílu mléčné složky, kterou v kojeneckém období krylo mateřské či kojenecké mléko. Protože kravské mléko je v tomto věku jako nápoj nevhodné (na rozdíl od mléčných výrobků), jsou ideální volbou speciální batolecí mléka, obsahující kombinaci prebiotik GOS a FOS a LCP mastných kyselin. Klinická studie1, jejíž výsledky mají nyní odborníci k dispozici, prokázala, že právě tato kombinace prospěšných látek v batolecím mléce je z hlediska podpory imunitního systému u dětí tohoto věku velice výhodná.

  • Snídaně a svačina – jak ovlivní školní výsledky dětí? (30. 8. 2012)

    Vedle některých neovlivnitelných faktorů působících na úspěšnost dítěte ve škole existují i ty, které máme ve své moci. K těm patří např. zajištění správné snídaně a školní svačiny. Dostatečný příjem energie po nočním hladovění, zajištěný vhodně sestavenou snídaní, uchrání dítě před nedostatkem energie v dopoledních hodinách a dodá tělu všechny potřebné živiny. „Nepodceňujte vliv snídaně na schopnost dětí soustředit se na učení. Neklid, neschopnost soustředit se a sledovat výklad může souviset právě se špatnou nebo dokonce úplně vynechanou snídaní. Děti totiž nemají možnost vytvářet si zásoby energie, a tak se její nedostatek velmi rychle projeví. Stane-li se tak ve škole, je to pro dítě velká komplikace,“ varuje MUDr. Alexandra Moravcová z Poradenského centra Výživa dětí. Svačina by pak podle lékařky měla zajistit plynulé doplnění živin a energie tak, aby dítě bez problémů zvládlo výuku do oběda. Ideálně by každé jídlo mělo obsahovat tzv. trojkombinaci všech základních živin – bílkovin, sacharidů a tuků. Vhodnou snídani či svačinu pro školní děti by tak měla tvořit např. kombinace pečiva, rostlinného tuku, sýra či kvalitní kuřecí šunky, doplněná kouskem ovoce či zeleniny.

  • Stravování dětí v zahraničí – rádce na dovolenou (19.6.2012)

    Zapomeňte letos na hotelové restaurace – švédské stoly jsou všude jako přes kopírák! Užijte si cizí země se vším, co k nim patří. Nikde si tu správnou atmosféru nevychutnáte tak, jako v místním podniku – ať už se jedná o vybranou restauraci, či lidovou hospůdku. Nebojte se s dětmi vyzkoušet nové chutě, vůně a úpravy pokrmů. Děti všechno nové obvykle milují a Vaše dovolená tak dostane nový rozměr!

  • Jen 20 % českých batolat konzumuje dostatek zeleniny! (27.3.2012)

    Dostatečná konzumace zeleniny není pouze tradičním výživovým doporučením bez hlubšího opodstatnění. Fakta jsou zcela neúprosná: Podle Světové zdravotnické organizace lze k nízké konzumaci zeleniny a ovoce vztáhnout ročně cca 1,7 milionů úmrtí, způsobených především gastrointestinálními nádory, ischemickou chorobou srdeční a mozkovou příhodou. Nízká konzumace ovoce a zeleniny se tak řadí mezi 6 nejčastějších faktorů úmrtí. O tom, jestli bude dítě ve svém pozdějším a posléze dospělém věku konzumovat dostatečné množství zeleniny, rozhodují z velké části rodiče v prvních letech jeho života, kdy se pokládají základy stravovacím návykům a chuťovým preferencím. Nedostatek zeleniny v jídelníčku téměř 80 % českých batolat je obrovská hrozba pro jejich budoucí zdraví. Není to ale jediný nešvar. Vedle nedostatečného množství je dalším problémem nedostatečná rozmanitost podávané zeleniny. Více než 70 % dětí dostává na svůj talíř 5 a méně druhů. Mezi nejčastěji konzumovanou zeleninu patří mrkev, brokolice, petržel, celer, hrášek a květák. Naopak vůbec se v nich neobjevil např. chřest. Rodiče preferují spíše vařenou formu před syrovou. Z převážné části pak zelenina pochází z obchodu a to jak syrová a mražená, tak ve formě hotových příkrmů.

  • Výživa batolat v Čechách aneb Strasti a slasti českých miminek (14.6.2011)

    Průzkum zaměřený na stravovací zvyklosti dětí ve věku 0 – 3 roky, který v průběhu května až července 2010 realizovalo Poradenské centrum Výživa dětí, ukázal, že i přes velkou snahu rodičů má alespoň v některém ohledu prakticky každé dítě nevyhovující stravu. Bohužel se to týká už i těch nejmenších dětí. Nesprávný jídelníček má až 95 % českých batolat. Přestože sestavení správného jídelníčku skutečně nemusí být věda, není vhodné jej ani bagatelizovat. V batolecím věku totiž dochází k prudkému růstu a vývoji dětského organismu, proto je dostatečný (ale nikoliv nadměrný) přísun všech živin zásadní pro zdraví dítěte. Pokud se kvalita jídelníčku podceňuje, mohou se objevit více či méně zjevné zdravotní komplikace. Z průzkumu vyplynulo, že rodiče se o výživu svých dětí zajímají a aktivně se snaží hledat informace. Smutným faktem je, že se doporučení z různých zdrojů rozcházejí a často nejsou tvrzení odborně podložená. Proto Poradenské centrum Výživa dětí oslovilo některé výrobce kojenecké výživy s žádostí o vytvoření spolehlivého nástroje, který by tento problém pomohl vyřešit. Výsledkem je internetová aplikace „Hami jídelníček“, volně dostupná všem rodičům. Garantem tohoto nového nástroje je Poradenské centrum Výživa dětí. Díky tomuto nástroji se rodiče jednoduše zorientují v problematice výživy jejich děťátka.

  • Nasycené mastné kyseliny – bomba tikající na našem talíři (31.5.2011)

    Nasycené mastné kyseliny (označované též jako SAFA) zvyšují riziko obezity a podílejí se na zvyšování hladiny zlého (LDL) cholesterolu v krvi – jednoho z rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, která představují v ČR nejčastější příčinu úmrtí. Bohužel spotřeba nasycených mastných kyselin v ČR je velmi vysoká, což potvrdila i analýza 400 pětidenních jídelníčků dospělých uživatelů e-deníku na www. ekalkulacka.cz. Obdobnou situaci jako u dospělých lze vysledovat i u dětí. Na řešení této situace se shodují odborníci a významné instituce na celém světě včetně WHO a EFSA – všichni doporučují nahrazovat nasycené mastné kyseliny nenasycenými s dostatečným zastoupením omega 3 a 6 kyselin a zařazovat do stravy potraviny se sníženým obsahem nasycených mastných kyselin. Také proto se Fórum zdravé výživy rozhodlo vyhlásit 31. květen 2011 Dnem národního povědomí o problematice nasycených mastných kyselin.

  • Sůl nad zlato? – Rozhodně ne! (8.12.2010)

    Průzkum stravovacích zvyklostí dětí ve věku 0 – 3 roky, který v průběhu května až července realizovalo Poradenské centrum Výživa dětí, ukázal šokující zjištění. Již mezi 6 a 12 měsíci věku má podle něj nadbytek sodíku ve stravě 80 % dětí, ve věkové skupině 1 – 1,5 roku je to 95 % dětí a děti ještě starší už překračovaly doporučené množství sodíku všechny. A nadbytek byl u některých dětí až čtyřnásobný! Tím je položen základ velmi špatnému trendu, který značně negativně působí na zdravotní stav dětí. Zátěž pro srdce a celý kardiovaskulární systém je zpravidla tak velká, že už u dětí školního věku lékaři často diagnostikují vysoký krevní tlak a jiné nežádoucí faktory, zakládající podmínky pro vznik závažných srdečně-cévních onemocnění v dospělosti. Diagnózy, které se dříve objevovaly v pokročilém dospělém věku, se tak přesouvají do stále nižších věkových skupin. Nepřekračovat množství soli za den je proto více než žádoucí. Kromě omezování potravin, na kterých je sůl na první pohled patrná, je také vhodné sledovat informace na obalech výrobků a dávat pozor na tzv. skrytou sůl.

  • Opomíjené nezbytnosti v dětské výživě (14.10.2010)

    Nejnovější průzkum realizovaný v srpnu letošního roku ukázal, že jen 35 % českých žen ví, co jsou esenciální mastné kyseliny, jejichž funkce je nepostradatelná pro vývoj centrální nervové soustavy, imunitního systému a prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Tyto mastné kyseliny si naše tělo neumí samo vytvářet a proto je důležitý jejich dostatečný příjem potravou, a to zejména u dětí. Nejbohatšími zdroji esenciálních mastných kyselin jsou potraviny obsahující tukovou složku s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin, jako např. ryby, olivový olej, margarín, ořechy apod.

  • Oslava s dětmi – netradičně, zdravě a chutně (24.11.2009)

    Slavit mohou děti i zdravě (58,5 kB) Recepty na zdravé dobroty pro děti (62 kB)

  • Chlebem živ je člověk (29.9.2009)

    Základ správného jídelníčku dětí i dospělých by měly tvořit sacharidy získané zejména z chleba, cereálií, těstovin, rýže, ovoce či zeleniny. Ačkoli jsou tyto složky potravy často podceňovány, dodávají tělu podstatnou část veškeré energie. Kromě toho obsahují i celou řadu prospěšných vitaminů, antioxidanty, minerální látky a také vlákninu, což správně tušili už naši předkové – dnešní doba ale příjmu „dobrých“ sacharidů příliš nepřeje.

  • Za maminku, za tatínka.. (19.8.2009)

    Co dělat, když dítě nechce jíst? Jak se zachovat, když je v jídle příliš vybíravé a donekonečna mění své chutě? Mají rodiče ustoupit dětským rozmarům nebo trvat na svém? A za jakou cenu? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky se dozvíte od předních odborníků v oblasti zdravé výživy dětí. Dětští lékaři sice tvarují před tím, že chování vybíravých dětí může uškodit jejich zdraví, ale rodiče na to často neslyší. Prozradíme Vám, jaká jsou kritická období pro tvorbu vhodných stravovacích návyků u dětí a jak napravit případné chyby. Ukážeme Vám ty nejlepší a praxí ověřené postupy, jak umíněné potomky přelstít.

  • Prevence dětské obezity aneb Konec Otesánků v Čechách (28.5.2009)

    Chcete vědět, jak se vyvíjí výskyt nadváhy a obezity mezi českými dětmi a jak problémy s váhou ovlivňují jejich zdravotní stav? Zajímají Vás hlavní příčiny dětské obezity? Na tiskové konferenci Vám představíme výsledky rozsáhlého průzkumu, který v loňském roce provedla Odborná společnost praktických lékařů pro děti a dorost za účasti více než 4 000 dětí. Dozvíte se zajímavé postřehy z ordinace dětské obezitoložky i z poradny nutriční terapeutky, poradíme Vám, jak řešit nedostatek pohybových aktivit.

  • Mýty v dětské výživě (26.3.2009)

    Už se Vám stalo, že ačkoli jste byli o své pravdě pevně přesvědčení, po čase jste zjistili, že je vše jinak? Nebo jste sami někoho pracně vyváděli z jeho omylu? Nutriční terapeutky z Poradenského centra Výživa dětí denně konzultují zásady zdravé výživy dětí s rodiči, kteří opakují stále stejné chyby a drží se zažitých, ale chybných názorů. Které jsou ty nejčastější? A s jakými chybami a omyly se ve své praxi nejčastěji setkávají praktičtí dětští lékaři?

  • Automat – výzva nebo ohrožení? (11.2.2009)

    Jakou roli hrají jídelní a nápojové automaty ve stravování školní mládeže? Ohrožují stravovací návyky školáků, nebo mohou naopak přispívat k jejich zlepšení? Představíme Vám zcela nový projekt Poradenského centra Happy Snack, jehož hlavním cílem je distribuce zdravých svačin do základních škol prostřednictvím výdejních automatů.

  • Vláknina v dětském jídelníčku (13.11.2008)

    Odborníci i média upozorňují na nedostatečný příjem vlákniny v České republice. Dětí se však týká i opačný extrém – mohou mít zdravotní potíže spojené jak s nedostatečným, tak i s nadměrným příjmem potravin s obsahem vlákniny.

  • Internetový kurz „Hravě žij zdravě“ (13.11.2008)

    Dětská obezita se stává v posledních letech velmi závažným problémem, proto je jí věnováno čím dál více pozornosti ze strany médií, lékařů, odborníků na výživu i učitelů. Bohužel rodiče dětí, kteří mají právě v tomto směru na své dítě největší vliv, často nevidí obezitu svého dítěte jako závažný problém a často jim připadá vyšší tělesná hmotnost jejich potomka zcela optimální, nebo ji záměrně ignorují.

  • Zdravé vánoční pochoutky (14.10.2008)

    Vánoce se pomalu blíží a nebude trvat dlouho, než se obchody zaplní nejrůznějšími druhy sladkých pochoutek, které jsou s Vánocemi spojené. Víte, jak se v nabídce adventních kalendářů, vánočních figurek či kolekcí orientovat a podle čeho vybírat sladkosti vhodné pro naše děti?

  • Svačím, svačíš, svačíme (12.8.2008)

    Prázdniny se přehouply do druhé poloviny, nový školní rok pomalu klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas zaměřit se na svačiny našich školáků. Představíme Vám výsledky ojedinělého průzkumu Tajemství školních svačin, který probíhal v letech 2006 a 2007 v České a Slovenské republice. Názory rodičů jsme zjistili v internetové v anketě na téma „Co svačí Vaše dítě?“. Řekneme Vám, proč nemohou být svačiny vyloučeny z dětského jídelníčku a jaké jsou důsledky nepravidelného stravování či špatné skladby jídelníčku. Dozvíte se, jak se na v posledních dnech kritizovaný projekt Mléko do škol dívají odborníci.

  • Školní stravování včera, dnes a zítra (16.7.2008)

    Je nabídka jídel ve školní jídelně jednostranná? Odpovídá zásadám zdravé výživy dětí? Z čeho školní jídelny opravdu vaří? Znají naše děti ještě UHO? Může dítě z jídla ve školní jídelně onemocnět? Zajímají Vás odpovědi na tyto otázky? Pokud ano, přijměte prosím pozvání na tiskové setkání s předními českými odborníky na školní stravování a zdravou výživu dětí. Hosty budou odborníci ze Společnosti pro výživu, která se po celou dobu své existence problematikou školního stravování zabývá.

  • Rizikové chování dospívajících (10.7.2008)

    Poslední desetiletí přinesla rapidní změny ve zdravotním stavu dospívajících ve všech rozvinutých zemích. Hlavním důvodem nemocnosti i úmrtnosti v období adolescence se stal tzv. syndrom rizikového chování v dospívání. Stále častěji se u mladých lidí setkáváme s problematikou alkoholismu, kouření, drogové závislosti či poruchami příjmu potravy.

  • Vitaminy rozpustné v tucích (30.6.2008)

    Zajímá Vás, které vitaminy chrání zrak, podporují správnou srážlivost krve nebo chrání buňky před působením škodlivých látek? K čemu vede jejich nedostatek u dětí, a ve kterých potravinách jsou obsaženy?

  • Pitný režim a děti (14.5.2008)

    Víte, že dětské tělo je tvořeno až ze ¾ vodou? Správný pitný režim je proto pro dětský organizmus velice důležitý. Děti jsou totiž podstatně náchylnější ke ztrátám tekutin, než dospělí. Ztráta tekutin, která je pro dospělého naprosto normální, může mít pro dítě nedozírné následky, vedoucí k vážným zdravotním problémům nebo dokonce ke kolapsu organizmu.

  • Výživa sportujících dětí (24.4.2008)

    Podle průzkumu Poradenského centra Výživa dětí z roku 2006 necvičí kromě povinných hodin tělesné výchovy 50 % žáků sedmých tříd a dokonce 62 % třeťáků. Zkušenosti tělocvikářů navíc potvrzují, že řadu dětí omlouvají rodiče i z hodin tělesné výchovy – nikoli z vážných zdravotních důvodů, ale proto, aby se děti kvůli své „nemotornosti“ nezesměšňovaly před svými spolužáky. Pro zdraví dětí je přitom velmi důležitá rovnováha mezi energetickým příjmem a výdejem. Pozornost je nutné věnovat jak správnému jídelníčku, tak přiměřenému pohybu.

  • Tuky v dětské výživě (27.3.2008)

    Tuky jsou nejen významným zdrojem energie, ale v lidském těle podporují celou řadu nezbytných funkcí – zajišťují udržení tělesné teploty, mechanickou ochranu orgánů, jsou důležité pro správné využití vitaminů rozpustných v tucích nebo slouží jako stavební látky pro tvorbu některých hormonů. V dětském jídelníčku mají nezastupitelnou roli, ale je třeba hlídat jejich množství a čerpat je ze správných zdrojů. Poradíme Vám, jakou část energetického příjmu by měly tuky pokrýt a podle čeho správné tuky vybírat. Dozvíte se také, jaká je pravda o cholesterolu a jaké nebezpečí přinášejí tuky, které „nevidíme“.

  • Sladký život našich dětí (26.2.2008)

    Sacharidy patří mezi základní živiny, které ke svému životu potřebujeme. Často jich však sobě i svým dětem dopřáváme více, než je potřeba a pak se potýkáme s neblahými důsledky – zdravotními problémy, nadváhou či obezitou. Poradíme Vám, kolik sacharidů patří do vyváženého dětského jídelníčku, z čeho je čerpat a jakým zdrojům sacharidů je lepší se naopak vyhnout. Řekneme Vám, proč je dobré sledovat glykemický index a jak s ním pracovat.

  • Energetická hodnota dětské výživy (31.1.2008)

    Energii získanou ze stravy využívá dětský organismus k zajištění základních životních funkcí (např. udržení srdečního rytmu, tělesné teploty), ke zjevným fyzickým aktivitám (domácí práce, sport) a také ke svému růstu a vývoji. Způsob výživy se plynule mění díky společenským změnám i novým technologiím zpracování potravin a často dochází k nerovnováze mezi příjmem a výdejem energie.

  • Výživa v dospívání (21.11.2007)

    Mnoho dospívajících se dnes stravuje přinejmenším problematicky a rodiče si s nimi často neví rady. Řekneme Vám, jak poznat, že je ve stravování dospívajícího potomka něco v nepořádku a poradíme, co s tím. Dozvíte se, jak se liší nutriční požadavky adolescentů od mladších dětí a dospělých nebo v čem se má lišit jídelníček chlapců a dívek. Prozradíme také několik tipů a triků, které pomohou děti přimět k pravidelné stravě doma i ve škole.