Tento web podporuje

Svačina na cesty

Jedeme, jdeme, letíme a s láskou svačíme. Při cestování s dětmi musíme myslet na jejich bezpečnost a pohodlí. A naši bezpečnost a pohodlí výrazně ovlivní spokojenost dítěte. Vždyť odpočinuté a dobře najedené dítě je tím nejúžasnějším parťákem na cesty.

A jaké jídlo na cesty ratolesti připravit? Pokud se rodiče stravují zdravě, pak se výletní svačina pro dítě nemusí svým složením lišit od svačiny rodičů, stačí jen přizpůsobit množství. Vždyť nejlépe a nejjednodušeji se dítě učí zdravé životosprávě napodobováním rodičů a sourozenců.
Základem je mít s sebou v batohu dostatek tekutin. V horkých dnech může u dětí dojít častěji k dehydrataci a jejími prvními příznaky může být bolest hlavy či únava. Není důležité jenom množství tekutin, ale i výběr, který pro pitný režim dítěte zvolíte.

VODA MNOHOSTRANNĚ VYUŽITELNÁ

Základem zůstává stolní voda, kterou lze kombinovat i s vodou minerální. Ta tělu dodává také minerální látky, jejichž zvýšené množství je při dlouhém cestování pro dětský organismus mnohdy důležité. Dále mohou děti pít různé ovocné čaje, v horkých letních dnech lépe osvěží nápoj vlažný než ledový.

Pro jistotu (kvůli zdravotní nezávadnosti) je vhodné upřednostňovat balenou vodu a tou – třeba na dovolené v zahraničí – omývat důkladně i koupené ovoce či zeleninu, abyste tak předešli zažívacím obtížím.

Svačiny pomáhají udržet stálou hladinu krevního cukru a vhodně tak vyplňují pauzu mezi hlavními jídly. Tím se omezí výskyt velkého hladu a neodolatelných chutí na sladké nebo tučné. Nevynechávání svačin je tak nedílnou součástí boje proti zvyšování tělesné hmotnosti. Svačina na cesty by měla být rozhodně dobře stravitelná a neměla by zatěžovat dětské zažívání. Jako se tomu například děje, když namísto doma připravené svačiny využijeme pohostinnosti fastfoodů u dálnic…

SLOŽENÍ PODLE CÍLE A ZPŮSOBU PŘEPRAVY

K jídlu bychom měli připravit svačinu dobře stravitelnou, netučnou a s obsahem vlákniny. Nemělo by chybět ovoce a zelenina. Svačinu bychom si měli zvolit podle toho, kam a jak vyrážíme na výlet. Pokud cestujeme autem a máme možnost vzít si autochladničku, nejsme příliš limitováni výběrem potravin. Při cestování autem se rovněž můžeme libovolně zastavit na odpočívadle a s dětmi posvačit. V takovém případě je v nabídce i jogurt či doma připravená obilná kaše. Při cestě letadlem není třeba připravovat svačinu, pokud máme možnost využít nabídky občerstvení od letecké společnosti. Ale když víme, že cesta z letiště bude ještě nějakou dobu trvat, není na škodu zabalit dětem svačinu do hlavního zavazadla a mít tak jistotu, že po přistání bude svačina pro děti připravená a nemusíme nic shánět na letišti (obzvláště v pozdních nočních a ranních hodinách to bývá obtížnější). Při delší cestě vlakem lze využít nabídky jídelního vozu.

DLOUHÁ CESTA VYŽADUJE PŘÍPRAVU PŘEDEM

Pokud víme, že budeme odjíždět na dovolenou autem a budeme sedět delší dobu v kuse, měli bychom se snažit ovlivnit jídelníček ještě před odjezdem. Zhruba dva dny před cestou bychom měli konzumovat lehká, dobře stravitelná jídla. Jestliže někdo ví, že jemu nebo dětem třeba čočka působí obtíže s nadýmáním, rozhodně by ji neměl před delší cestou zařazovat do svého jídelníčku. Při cestování obzvlášť platí pravidlo „do polosyta a polopita“. Záleží rovněž na délce cesty, na kterou se chystáte.

Při delších cestách by se měly dodržovat pravidelné přestávky na protažení. Přestávky se mohou podle potřeby spojit se „svačinou“. Podle zásad zdravé výživy by se totiž mělo jíst pravidelně zhruba po 2,5–3 hodinách. V případě, že pasivně cestujeme a stačí nám méně energie, můžeme zmenšit porce.

CO CELODENNÍ PĚŠÍ TÚRA?

Jogurt do batohu bych nedoporučovala už z toho důvodu, že by výstup na vrcholky hor nemusel přežít. Vhodnou svačinkou je obložený sendvič zabalený do potravinové fólie nebo svačinové krabičky. Pro malé děti by mělo být základem bílé pečivo (které má v tomto věku ještě stále přednost před celozrnným).

Na výběr – houska, rohlík, ciabatta, toastový chléb. Vhodným doplňkem pečiva je čerstvý sýr typu lučina, cottage nebo doma připravená ochucená tvarohová pomazánka. Nejen dospělým může přijít k chuti i obložený sendvič s uzeným lososem či vařeným vejcem. Sendviče můžeme proložit listy salátu, plátky avokáda nebo papriky. Potraviny, které podléhají zkáze rychleji, bychom měli sníst jako první svačinu a na pozdější, druhou, si nechat trvanlivější kousky – banán a další doma umyté ovoce či zeleninu. Nejvhodnější pro malé děti je například jablko, hruška, brukev, mrkev, okurka, cherry rajčátka či hroznové víno – doma omýt, oloupat, nakrájet, zkrátka připravit rovnou k jídlu. Šťavnaté plody představují v horku příjemné osvěžení. Místo sušenek, čokolád a jiných sladkých pamlsků lze pro zpestření zařadit müsli tyčinky bez polev nebo dětské piškoty a pečené sušenky bez polevy (ideálně s podílem ovoce). Ty se, na rozdíl od čokolád či sušenek s náplní, v tašce nerozpustí. Nedávejme dětem sladké limonády, které nejenže zvyšují energetický příjem, ale stejně jako sladkosti mohou dětem způsobit pocity nevolnosti či zvracení. Vyhnout bychom se měli celkově těžko stravitelným jídlům a pochutinám, jako jsou majonézové saláty, chlebíčky, smažená jídla, tučné sladkosti. Také zapomeňme na řízky, uzené, kuře, paštiky, uzeniny. Tyto potraviny se snadno kazí a teplé prostředí znamená potenciální riziko střevních obtíží. Pokud si přesto takovouto svačinu na cestu vezmeme, měli bychom ji zkonzumovat do čtyř hodin od její přípravy a přepravovat nejlépe v přenosné lednici. Namísto uzenin lze zvolit raději tvrdý sýr.

Pro inspiraci nabízíme dva recepty, využitelné celoročně.

RYCHLÉ RECEPTY

OBLOŽENÝ TOUST

Potřebujeme:

  • 2 plátky toustového chleba
  • 30 g čerstvého sýra
  • 1 plátek uzeného lososa
  • 3 plátky avokáda
  • ½ svazku ředkviček nasekaná pažitka

KAISERKA SE ZELENINOVÝM SALÁTEM

Potřebujeme:

  • 1 kaiserka
  • 10 g margarínu
  • 15 g šunky
  • Na salát:
  • rajče
  • salátová okurka
  • zelená kapie
  • kukuřice
  • vařené červené fazole
  • ledový salát
  • brokolice
  • lžička olivového oleje
  • pár kapek citronu

Publikováno: Maminka, 20.6.2014