Tento web podporuje

Nesprávné návyky při podávání ovoce a zeleniny

Občas se s dcerou díváme na pořad, kde děti z různých zemí představují místní kuchyni. Často mě překvapuje, kolik ovoce a zeleniny daná rodina denně spotřebuje. Děti si nabírají zeleninovou přílohu k obědu i k večeři a vůbec se u toho netváří znechuceně. Asi někde děláme chybu. V naší zemi sice vnímáme zeleninu jako cosi zdravého, ale také nepříliš chutného a na talíř si ji připravujeme spíše výjimečně. A přitom stačí tak málo…

Občanské sdružení Výživa dětí, které se snaží aktivně podporovat zdravý životní styl dětí, provozuje poradenské centrum Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz), v jehož týmu je řada odborníků z oblasti pediatrie a nutričního poradenství. S nutriční terapeutkou Hanou Knížkovou, DiS. z tohoto centra jsme si povídaly o tom, kolik porcí ovoce a zeleniny by měly naše děti denně dostávat a jak je naučit si tyhle cenné potraviny náležitě vychutnat.

Prozraďte nám prosím, kolikrát denně by mělo dítě ve věku od 1 do 5 let jíst ovoce a zeleninu?

Před ukončeným prvním rokem by mělo dítě denně sníst (nejčastěji ve formě svačinek) zhruba 100 g ovoce denně (1 porce je asi 50 g), batole také dvě porce o hmotnosti cca 50-60 g. Starší děti cca 2 porce denně. Na zpestření je možné zařadit i ovocná jídla (rýžový nákyp, ovocné knedlíky). Vhodnou variantou je také sušené ovoce – to ale vždy propláchněte v horké vodě, protože bývá ošetřeno sírou. Z ovoce můžou maminky zařazovat do jídelníčku i 100% ovocné šťávy (max. 300 ml za den) ředěné vodou minimálně v poměru 1:1.

Roční dítě by mělo denně sníst cca 100 g syrové zeleniny (ve 2-3 porcích), dítě ve věku 2-3 let stejný počet porcí, ale celkové doporučené množství se pohybuje okolo 100-180 g syrové zeleniny na den. Starší děti cca 3 porce denně.  Zelenina je první, co kojenec po mléku (ať už mateřském či náhradním) ochutná a měla by tvořit neoddělitelnou součást každodenního jídelníčku. Nejčastěji se u malých dětí začíná mrkví – jako prvním příkrmem, pak hráškem, brokolicí, květákem. V jídelníčku malých dětí by většinu zeleniny měla tvořit zelenina vařená (nejlépe na páře) nebo dušená – je lépe stravitelná a nečiní dětem takové problémy s nadýmáním jako syrová. Proto, aby si zelenina uchovala co největší podíl vitaminů, by se měla připravovat v co nejmenším množství vody (vkládat by se měla do již vroucí vody). U některých druhů např. špenát, červené zelí, květák, kedlubna, cuketa aj. se nedoporučuje opakované ohřívání – proto by se měla zelenina servírovat vždy čerstvě připravená.

Jak vybírat kvalitní kousky ovoce a zeleniny a jak je poté skladovat?

Nejvhodnější je konzumovat ovoce čerstvé, které si zachovává nejvíce vitaminů a dalších prospěšných látek. Vždy vybíráme plody napohled dobře vypadající – nepotlučené, nenahnilé, neporušené. „Poškozené – plesnivé“ části ovoce není vhodné vykrajovat, protože plíseň může prostupovat již celým plodem a pak se teprve objevit na jeho povrchu. Skladovat můžeme ovoce i zeleninu v chladničce (ve vyhrazeném fochu).

Čím to je, že mají některé rodiny problémy se začleněním zeleniny do jídelníčku?

Myslím si, že základ jeprávě v rodině. Dětské stravovací návyky jsou zásadním způsobem ovlivněny a utvořeny právě rodinou – rodinným zázemím, stravovacím režimem, vzorem rodičů a starších sourozenců. Faktem je, že se většina rodičů snaží vést dítě v nejútlejším věku ke zdravé výživě. Přitom se ani sami nemusejí o výživu výrazněji zajímat. Doporučení, jak by se miminko mělo stravovat, dostanou rodiče od lékaře, rodiny nebo svého okolí. Děti po ukončení výhradně mléčného období dostávají jednodruhové příkrmy, po nich vícedruhové atd. Všichni se zkrátka snaží zajistit dítěti zdravý start do života. Zlom ale nastává ve chvíli, kdy dítě začne jíst stejná jídla jako zbytek rodiny a rodič už nemusí připravovat „extra příkrmy“. Důraz na množství zeleniny v jídelníčku náhle klesá a místo libového masa se tu a tam na jídelním lístku objeví řízek nebo svíčková.

Poraďte našim čtenářkám, jak na to, aby se ovoce i zelenina v tom nejlepším stavu staly samozřejmostí každodenního dětského menu?

V některých rodinách se např. vůbec nepřipravuje nesolená zelenina upravená jen na páře. Přitom je to velice šetrný způsob tepelné úpravy, kdy si zelenina uchová nejen výborný vzhled, ale i úžasnou chuť! Málokteré dítě je zvyklé jíst takto připravenou zeleninu jako každodenní součást oběda a večeře.

Nesmírně důležité je „jít dítěti příkladem“ – takže s chutí jezte pestrou stravu a dítěti na talíř vždy nandejte jídlo či jeho součást (zeleninu), aby alespoň mělo možnost ochutnat, i když budete vědět, že porci nesní. Podporujte chuť k jídlu třeba i formou hry v ochutnávání nových potravin! Nesmírně důležitá je trpělivost a neustálé, milé a chápané nabízení nových potravin.

Chutné recepty plné vitamínů

Míchaný salát se zázvorovým dresinkem

Suroviny na 4 porce:

  • 1 ks ledového salátu
  • 8 ks cherry rajčat
  • 1 ks střední mrkev
  • 1 ks salátová okurka
  • 100 ml šťávy z čerstvého zázvoru
  • šťáva z jedné limetky
  • černý sezam, vlašské ořechy
  • olivový olej, med, sůl, pepř

Z oleje, zázvorové šťávy, limetky a medu připravíme dresink, který ochutíme soli a pepřem. Zeleninu nakrájíme na nudličky, přidáme sezam, ořechy a cherry rajčátka nakrájená na kolečka. Zeleninu smícháme s dresinkem a podáváme.

Lehké zeleninové rizoto

  • Suroviny na 4 porce:
  • 400 g kulaté rýže
  • 50 g hrášku
  • 50 g kukuřice
  • 1 cuketa
  • 1 malá karotka
  • 1 malá brokolice
  • 3 dcl zeleninového vývaru
  • margarín, lučina
  • sůl,

Na margarínu orestujeme rýži a karotku, zalijeme vývarem a zvolna dusíme doměkka. Na závěr přidáme najemno nakrájenou cuketu, hrášek, kukuřici a malé růžičky brokolice. Přidáme margarín a trochu tvarohového sýru a vymícháme krémovou konzistenci.

Ovocný salát s limetkovo-kokosovým dresinkem

Suroviny na 4 porce:

  • 2 medové melouny
  • pomeranč
  • hroznové víno
  • kiwi
  • jahody
  • jablka
  • banán
  • máta

Limetkovo-kokosový dresink:

  • 2 dcl kokosového mléka
  • šťáva ze dvou limetek
  • kůra ze dvou limetek
  • bio javorový sirup

Medový meloun rozřízneme napůl, vydlabeme vnitřek, který nakrájíme na kousky. Stejným způsobem nakrájíme zbytek ovoce. Suroviny na dresink smícháme dohromady a nalijeme na ovoce, které vložíme do vydlabaných melounů. Podáváme dokonale vychlazené s lístky čerstvé máty.

Publikováno: Miminko,  28.5.2014