Tento web podporuje

Dobroty, které potěší malé i velké koledníky

Až u vás v pondělí zazvoní koledníci s pomlázkou, jistě kromě vajíček a čokoládových figurek nepohrdnou ani kouskem beránka či mazancem na cestu. Obojí jim dodá sil na další koledování a prohánění děvčat. Nechte se inspirovat sladkými velikonočními recepty.

K tradičním velikonočním cukrovinkám patří jidáše z kynutého těsta. Nejčastěji mají podobu různě zamotaných uzlů nebo válečků – mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Naopak symbolem Krista je beránek z piškotového těsta, sypaný cukrem nebo politý čokoládovou polevou.

Tradiční mazanec

Nejstarším doloženým velikonočním pečivem u nás je mazanec. Dříve se připravoval na slaný způsob. Přidával se do něj například strouhaný sýr, telecí nebo uzené maso. Sladká varianta, která je v současnosti běžnější, se v kuchařkách objevila až koncem 18. století.

Mazanec, nebo také velikonoční bochník, se tradičně pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděle) se ráno nesl do kostela k vysvěcení.

„Mazanec na vrchu zdobí kříž, který je připomínkou Kristova utrpení. Pekl se z kynutého těsta, podobně jako vánočka, ale zpravidla obsahoval více vajec, používalo se i odlišné koření. Nejstarší recepty na mazanec, které pocházejí již z přelomu 15. a 16. století, neobsahují cukr, do těsta se místo něj přidávala sladká smetana nebo sladký tvaroh,” vysvětluje Adéla Dittmannová z pekařství MrBaker.

Z koření se do těsta dával šafrán nebo třeba hřebíček. Složení těsta záviselo jednak na majetkových poměrech rodiny, jednak na tom, komu byl mazanec určen. Nejobyčejnější byl mazanec z prostého kynutého těsta, pro hosty se mazanec obohatil rozinkami, mandlemi a případně také sladkým tvarohem, který těsto učinil kypřejší. V majetnějších rodinách se pekl menší bochánek pro každého člena, chudší domácnosti měly jen jeden velký mazanec, který se rozkrájel na menší díly.

Čokoládová vajíčka a další figurky

Čokoládové figurky s velikonočními motivy u nás nemají takovou tradici jako ve Francii. „Tam se Velikonoce slaví také v rodinném kruhu a zdobená čokoládová vejce a další figurky jsou součástí svátečního stolu,” vysvětluje Jakub Bureš z pekařství Paul.

S čokoládou ale opatrně. Je zbytečné se jí zcela vzdávat, nicméně nic se nemá přehánět ani o Velikonocích. „Rodiče by měli hledět především na kvalitu čokoládových figurek. Naprosto ideální by bylo, kdyby čokoláda obsahovala alespoň 75 % kakaa,” doporučuje  Hana Knížková, nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí.

Publikováno: Novinky.cz, 18.4.2014
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/333694-dobroty-ktere-potesi-male-i-velke-koledniky.html