Proč jí batolata méně než kojenci?

Také máte pocit, že vaše batole přestalo po prvním roce života najednou zajímat jídlo? Mnoho mladších batolat zkonzumuje menší objem potravy, než konzumovalo jako kojenec v druhém půlroce života, i když to samozřejmě nemusí platit pro každé dítě.

Pro batolata bývá typické, že během dne spíše „zobou a uzobávají“, než že by skutečně snídala, svačila, obědvala a večeřela, tak jak to dělají dospělí. Přesto ale, k údivu rodičů a známých, i tyto děti prospívají a žádné důležité živiny jim obvykle nechybí.

4 důvody, proč jí některá batolata méně než kojenci

  • Je možné, že vaše batole skutečně nemá tak velký hlad jako v kojeneckém věku! Důvod je naprosto logický; kojenci se vyvíjejí a rostou velmi rychle, rychleji než batolata, potřebují tedy více energie a živin. Uznávaný pediatr a odborník na vývoj dětí, Harvey Karp, k tomu říká: „Snížení batolecí chuti k jídlu může být oproti chuti ročního miminka téměř neuvěřitelné – vypije o litr mléka denně méně. Děti jednoduše nemohou udržet toto stravovací tempo napořád.“
  • Batolata na jídlo jednoduše nemívají čas, jídlo je zdržuje! Čas raději věnují objevování okolního světa, vždyť teprve nedávno začala sama chodit, což jim „otevřelo svět“ a poskytlo tolik nových příležitostí ke hraní… A nejen to – i hrubá a jemná motorika je na mnohem pokročilejší úrovni než v kojeneckém věku, a tak neustále něco montují, otvírají, zavírají, zastrkují, prostrkují, kamsi utíkají, šplhají, skáčou a na jídlo jim pak pochopitelně nezbývá čas.
  • Pro mnohá batolata není dané jídlo pouze předmětem stravování, ale také úžasným studijním materiálem! Vždyť je tak napínavé důkladně prostudovat nejen chuť toho, co je na talíři, ale i konzistenci, stlačitelnost, elasticitu, drobné tvary, barvy i přilnavost k různým povrchům. Kam se „hrabou“ fádní modelína či drahé prstové barvy s atestem bezpečnosti! Během napínavého objevování se pak lehce zapomene na to, že těstoviny nemají končit ve vlasech, na zdi, za plenou či v uchu, ale v pusince!
  • Mnoho batolat začíná být z pohledu dospělého strávníka vybíravých, z tohoto důvodu pak pochopitelně zkonzumují méně jídla. Pediatr Karp zdůvodňuje batolecí vybíravost velmi neotřelým způsobem, který dává do širších vývojově-evolučních souvislostí: „Kolem dvou let si některá batolata vytvoří přísná stravovací pravidla. Bílé, žluté a červené jídlo – ano. Zelené – ne. (I když se jedná o lízátko – vždycky dají přednost červenému.) Je to chytré být přitahován červeným a sladkým. Tyto vlastnosti totiž ukazují, co je zralé a co lze bezpečně sníst… Je tedy mazané vyhýbat se zelenému jídlu, protože v přírodě je často hořké.“

Pozor na skladbu jídla

Odborníci se shodují, že problémem stravování dnešních batolat obvykle nebývá nízká kalorická hodnota potravin (nedostatečný kalorický příjem), které dítě během dne zkonzumuje, ale spíše jejich skladba.

Mnoho dětí jí málo zeleniny a potravin bohatých na železo a vápník. V jídelníčku bývá kvůli kupování hotových jídel, potravin a pochutin nadbytek soli, cukru a bohužel i látek, které se starají o zvýraznění a zachování chuti a vzhledu výrobku, o jeho trvanlivost a další vlastnosti.

Pokud si děti na „průmyslové“ potraviny v batolecím věku zvyknou, budou jednoduchou a zdravou domácí kuchyni časem pravděpodobně odmítat a dožadovat se již hotových svačinek z obchodu – a klidně kvůli nim budou i hladovět!

Zdroj: Maminka.cz