Proč je snídaně tak důležitá

Jak uvádí dětská obezitoložka MUDr. Alexandra Moravcová, naše tělo potřebuje energii neustále, a to i když spíme. V noci organismus potřebuje dostatek energie pro zajišťování funkcí vnitřních orgánů, pro udržení tělesné teploty, dechu, srdeční akce apod. (tzv. bazální metabolizmus). U dětí se k tomu přidává ještě energie potřebná pro růst a vývoj. Proto je nutné dodávat dětskému organismu po noční pauze dostatek živin, aby měl z čeho potřebnou energii čerpat. 

Podle doktorky Moravcové by snídaně měla tvořit cca 20-25 % z celkového denního příjmu energie a měla by být vhodnou kombinací všech základních živin – bílkovin, tuků a sacharidů. A proč je vlastně kombinace těchto živin důležitá? Bílkoviny, tuky a sacharidy by měly být tělu dodávány v tzv. trojpoměru, říká obezitoložka. Sacharidy pokrývají přibližně 55 % z celkového denního příjmu energie, tuky asi 30 % a zbývajících přibližně 15 % připadá na bílkoviny. Zachovat tento poměr není důležité jen u snídaně, ale v průběhu celého dne. Není proto vhodné podávat dětem ke snídani potraviny, které obsahují velké množství jednoduchých sacharidů. Je pravdou, že se z nich velmi rychle uvolní množství energie a tělo tzv. nastartují, ovšem jak rychle tělo energii získá, tak rychle ji také ztrácí. Velice brzy po jejich konzumaci dochází díky vysokému glykemickému indexu k pocitům hladu. Na jednoduchém příkladu vyvážené snídaně objasňuje MUDr. Moravcová význam jednotlivých základních živin:

Pečivo namazané kvalitním margarínem, obložené šunkou nebo sýrem, příp. tvarohová pomazánka a čerstvá zelenina nebo ovoce, voda nebo čaj

  • Pečivo je zdrojem sacharidů (celozrnné pečivo také zdrojem vlákniny), které jsou pro lidský organismus nejrychleji využitelnými zdroji energie. Měly by tvořit 55 % přijaté denní energie.
  • Margarín je výborným zdrojem nenasycených – tzv. dobrých – tuků a dodá tělu i nezbytné esenciální mastné kyseliny důležité pro optimální růst a vývoj dětí. Navíc sníží glykemický index sacharidové potraviny a přijatá energie se tak bude uvolňovat postupně. Tím předejdeme časnému pocitu hladu. Tuky zajišťují mechanickou ochranu vnitřních orgánů, působí jako tepelná izolace organismu a jsou důležité pro využijí vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Měly by tvořit 30-35 % přijaté denní energie.
  • Kvalitní šunka, tvarohová pomazánka nebo sýr jsou zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební složkou pro lidský organismus. Měly by tvořit 15 % přijaté denní energie.

Dále by snídaně měla být doplněna porcí ovoce nebo zeleniny, které obsahují celou škálu vitamínů, minerálních látek, vlákniny a vody. Nezapomínejte samozřejmě na dostatečný příjem tekutin, při jejichž nedostatku může dojít k mnoha nepříjemnostem, včetně dehydratace spojené s bolestí hlavy.

Před nepravidelností stravování a obzvláště před vynecháním snídaně MUDr. Moravcová důrazně varuje, a to především proto, že v takovém případě není rovnoměrně pokryta energetická potřeba organismu, tělo strádá nedostatkem energie a přijatou energii si po období nedostatku ukládá do tukových zásob. Následkem toho je neúměrné zvyšování tělesné hmotnosti, vznik nadváhy a obezity v dětském i později v dospělém věku.