Novinky & aktuality

  
RSS - novinky
grill 17.6.2015 Jdeme grilovat

Grilované pochoutky se připravují buď na roštu nebo na lávovém kameni. K tomu, aby bylo grilované jídlo zdravé a vhodné i pro malé děti, je zapotřebí dodržet některé zásady, které činí grilovaný pokrm nejen chutným, ale především zdravotně bezpečným. Chceme-li grilovat maso, je lepší jej naložit – jako zdravá marináda nám poslouží např. olivový olej…

PJ 1.6.2015 Co dát dětem jíst a pít, když je vedro?

Lidské tělo si v letních vedrech aktivuje svůj ochlazovací systém, který se navenek projevuje pocením. Bohužel tato aktivita přináší velké ztráty vody, proto je důležité tělu dodávat co nejvíce tekutin. „Dětský organizmus obsahuje vody mnohem více než tělo dospělého, proto dehydrataci velmi špatně snáší. Například při ztrátě 10 % tekutin může vzniknout u dětí úpal,…

jak-na-denne-5x 25.5.2015 Mořské řasy jako významný zdroj živin

Mořské řasy jsou již po staletí běžnou součástí tradičních pokrmů pobřežních národů. Hojně jsou konzumovány ve východní Asii, zejména v Japonsku, Číně, Koreji a Vietnamu. Uvádí se, že v těchto státech jsou každodenní součástí stravy a denní spotřeba na obyvatele se pohybuje kolem 8 g v sušeném stavu. I když se v našich podmínkách jedná…

113559856_limonádymaly 18.5.2015 Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem sacharidů. Denně jsme doslova zahlcováni potravinami a nápoji, do kterých jsou přidávány sacharidy za účelem jejich dochucení. Mezi tzv. přidané cukry (to jsou ty,…

am 4.5.2015 Kašičky vyměňte za „finger food“

Dlouhou dobu bylo krmení miminka jen vaší parketou. Jenže jakmile ten prcek trošku povyroste, začne vykřikovat ono oblíbené „já sám/sama“. A tehdy přijde vhodná doba pro tzv. finger food. Pod pojmem finger food se skrývá všechno, co lze jíst rukama. Jakmile přijde čas prvních příkrmů, zhruba od 6. měsíce, nastane pravá chvíle právě na tohle…

tiskove-centrum-materialy 27.4.2015 10 největších mýtů o mase

Maso patří k oblíbeným položkám v nákupním košíku a některé mýty o něm už jsou tak vžité, že nás nenapadne nad nimi přemýšlet. Na radu jsme proto přizvali zkušeného řezníka, zástupce veterinární správy, nutriční terapeutku i ředitele masokombinátů, aby nám prozradili, jak to s masem v českých obchodech vlastně je. 1. Maso z řetězců obsahuje…

od paji 26.3.2015 „Děti vědí, jak jíst, ale nejedí tak. A nesportují.“

Čím jsou děti starší, tím méně mají pohybu a tím více zanedbávají snídaně a svačiny. Děti jsou poměrně dobře informované v oblasti zásad správné životosprávy, avšak jejich praktická aplikace pokulhává. Zejména děti vyšších ročníků základních škol nedodržují pravidelný stravovací režim a v porovnání s mladšími dětmi se daleko méně věnují pohybovým aktivitám. Z výsledků měření…

hummus 19.3.2015 Co třeba cizrna?

Už víte co si uděláte zítra na svačinu do práce a dětem do školy? Zkuste cizrnovou pomazánku ;) Sendvič s cizrnovou pomazánkou Potřebujeme: 2 plátky toastového chleba z celozrnné mouky 1 ředkvička snítky řeřichy Na cizrnovou pomazánku: šálek uvařené cizrny 1 střední cibule 1 malý stroužek česneku 3 lžíce olivového nebo sezamového oleje půl lžičky…

dítě obéznímaly 7.3.2015 Sáhněte si do svědomí! Vzrůstající obezita u dětí je i záležitostí dospělých

Na začátku školního roku 2014/2015 proběhl v deseti pražských školách projekt věnovaný prevenci a včasnému záchytu dětské obezity. Na první pohled se téma nemusí zdát tak závažné, jak ve skutečnosti je. Děti “to přece vyběhají“ nebo “se vytáhnou“. Skutečností ale je, že výskyt obezity u dětí má stále vzrůstající tendenci, přičemž dětská obezita je záležitostí…

012 4.3.2015 Zdravě se dá žít i hravě

Že hravě lze žít zdravě, se za posledních osm let přesvědčilo přes 50 000 žáků pátých ročníků základních škol v ČR, kteří se do kurzu registrovali. Internetový vzdělávací kurz Hravě žij zdravě je přístupný všem zájemcům o zdravý životní styl po celý rok, avšak od září do prosince probíhá jeho soutěžní část, která je určená…

Jog 25.2.2015 Chytré dítě Bez snídaně ani ránu

Jeden z nejdůležitějších rodičovských úkolů je naučit děti snídat. Žádné další jídlo během dne už tolik neovlivní jejich celkové zdraví i schopnost soustředit se jako právě snídaně. V Česku se první jídlo dne bere jako nutné zlo. Něco, co zdržuje a co se dá zároveň ošidit. Šidíme sebe a učíme to také své děti. Jenže…

dítě zelenina_135362506 maly 18.2.2015 Jídelníček batolete

Správný výběr je základem stravování Otázky maminek v oblasti výživy batolat směřují nejčastěji k tématu „kdy“ a „co“. Důležitá by ale měla být především otázka, jak správnou potravinu vybrat, jak ji připravit a jak ji podávat. Nejčastěji chybujeme ve výběru kvalitních tuků, ale také při nákupu a hlavně přípravě zeleniny. Minule jsme probrali obiloviny, takže…

133893424_čokoládová tyčinkamaly 9.2.2015 Čokoládové mlsání

Za nejkvalitnější můžeme opravdu považovat čokoládu hořkou. Ta by měla obsahovat minimálně 35 % kakaových součástí. Musíme sledovat složení čokolády a neorientovat se jen podle hezky vypadajícího obalu! Zejména u levnějších druhů totiž bývá často „hlavní“ kakaová složka nahrazována levnějšími ztuženými rostlinnými tuky, které obsahují pro organizmus nevhodné trans mastné kyseliny podílející se na zvyšování…

dítě zelenina_121027911maly 20.1.2015 Jak je to s příkrmy?

Od ukončeného prvního roku života do konce třetího roku života prochází dítě obdobím zvaným batolecí. Toto období je provázené celou řadou změn. Děti se vyvíjí po stránce psychomotorické, učí se mluvit, chodit, běhat, upevňují se jejich sociální vztahy. Růst v batolecím věku je, ve srovnání s předchozím obdobím, pomalejší. S tím je spojené snížení chuti k…

o-nas-poradenske-centrum 10.1.2015 Zdravější než cukr?

Stévie pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky, z oblasti kolem řeky Páraná. Zdejší indiáni rostlinu používali nejen jako sladidlo, ale také jako léčivku – třeba na pálení žáhy, cukrovku nebo jako prevenci zubního kazu. U nás začíná být stále populárnější coby téměř nekalorické sladidlo bez negativních účinků na zdraví. Sladká tráva či medové…

černé ovce 11.11.2014 31.12.2014 Jak zdravě snídat v příštím roce?

Cereálie = Polštářky, kuličky, lupínky. Děti je milují. Jsou ale tyto cereálie pro děti vhodné? Jsou zdravé a jak často bychom je měli dětem dopřát? Podívejte se na reportáž .                           Zdroj: česká televize

IMAG5089 23.12.2014 Veselé Vánoce

Tým Poradenského centra Výživa dětí Vám všem přeje Vánoce plné štědrosti, pohody, lásky a klidu. V novém roce hodně štěstí, zdraví, osobních a pracovních úspěchů!

image 17.12.2014 Tipy na Vánoční pečení

Pšeničnou mouku nahraďte moukou žitnou. Je bohatší na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Vyzkoušet můžete také mouku kukuřičnou nebo amarantovou, které jsou vhodné také při bezlepkové dietě.   Do mouky přidejte otruby nebo ovesné vločky. Jejich výhodou je vyšší podíl vlákniny i minerálních látek – běžné pečivo tedy nutričně obohatí.   Živočišné tuky nahraďte rostlinnými. Tuky rostlinného…

004 11.12.2014 Jak je to s lepkem či mléčnými výrobky?

Lepek, mléčné výrobky… stále diskutovaná témata  odpovědi na otázky čtenářů si můžete přečíst v článku, který vyšel v časopise Máma a já (prosinec 2014). O problematice hovoří odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek, člen týmu Poradenského centra Výživa dětí.                                …

aha 4.12.2014 Co nadělit dětem na Mikuláše?

Těšíte se, až si vaše děti otevřou zítra večer po básničce mikulášskou nadílku? Nezapomeňte, že po cukrovinkách se nejen kazí zuby, ale mohou také za nadváhu a vysoký cholesterol. Podle zkušeností dětských výživových terapeutek dávají rodiče dětem m nejčastěji do mikulášské punčochy y mléčnou čokoládu, tvrdé bonbony, lízátka a plněný perník. Pomeranče, mandarinky a jablíčka…

1532684 3.12.2014 Mikulášské dobroty ve Snídani s Novou

Hostem Snídaně s Novou byla dnes nutriční terapeutka Věra Boháčová, členka týmu Poradenského centra Výživa dětí. Na záznam vysílání se můžete podívat ZDE. Prosinec by se dal označit za měsíc hodování. Hlavně Vánoce jsou obdobím, kdy se stoly tradičně doslova prohýbají pod dobrotami nejrůznějšího druhu. Ale mlsání už začíná mnohem dřív. Je tu totiž Mikuláš….

134589215_bonbonymaly 1.12.2014 Jak přežít přeslazený prosinec?

Ze všech měsíců v roce přináší nejvíce sladkých nástrah prosinec – začíná to mikulášskou nadílkou, pokračuje pečením vánočního cukroví a končí vánočními svátky s novoročními oslavami. Prosinec tak představuje zátěž pro naše zažívání a zdraví vůbec. Ve velkém pokušení jsou zejména děti – co a kolik jim toho můžeme dopřát?   Závěr roku je náročný…

ankety-podpora-zdravi 22.11.2014 Solidární Češi věnovali lidem v nouzi 173 tun potravin

Národní potravinová sbírka překonala svou loňskou premiéru. Lidé v sobotu darovali 146 tun jídla pro potřebné, dalšími 25,5 tuny přispěly firmy a 1,6 tuny věnovali lidé přes internet. V neděli o tom informoval Jakub Unger z pořádající organizace Byznys pro společnost. V prvním ročníku se vybralo 66 tun, letos se zapojilo třikrát více obchodů a…

happy_snack 12.11.2014 Svačinka pro školáky

Svačina je pro školáky důležitá i proto, aby nenosili ze školy špatné známky. Jak ale dítě přesvědčit, že má svačit? Stačí dodržovat jednoduchá pravidla správné svačiny: svačinu musí mít dítě po ruce, musí mu chutnat a nemůže být každý den stejná. Zdravé a přitom chutné výrobky, vhodné svým složením a množstvím na dopolední svačinu pro děti školního věku,…

1 2 3 4 5 15