Novinky & aktuality

  
RSS - novinky
jak-na-zajimavosti 4.10.2015 Kuchařka pro Vás

 Lámete si hlavu a nevíte „Co dnes uvařit?“… Máme pro Vás malého pomocníka. Je to naše kuchařka. K dispozici je Vám on-line na našich stránkách a nabízí Vám přes 500 různých receptů. Zkuste se mrknout a nechte se třeba inspirovat. Přejeme Vám dobrou chuť :-) On-line kuchařka ZDE.

image (15) 28.9.2015 Každou minutu se na světě narodí dítě s familiární hypercholesterolémií

Nová data ukazují, že familiární hypercholesterolémie (FH) je rozšířenější nemocí, než si odborníci dosud mysleli. Je bezkonkurenčně vůbec nejčastější dědičně podmíněnou chorobou: má ji každý dvoustý člověk. Znamená to, že každou minutu se na světě narodí jedno dítě s FH. Co znamená mít FH? Dítě po jednom z rodičů (velice vzácně po obou) zdědí mutaci…

houby 10.9.2015 Rostou!

Děti mohou, stejně jako dospělí, všechny jedlé houby. Vyhnout bychom se měli hlavně těm, které neznáme, případně jsou snadno zaměnitelné s některými jedovatými. Pokud chceme mít opravdu jistotu bezpečnosti, můžeme dětem dávat pouze houby, které koupíme řádně označené v obchodě. Děti by ještě v cca předškolním věku neměly dostávat houby jako samostatné jídlo (smaženice, řízky…),…

holka s jogurtem 1.9.2015 Školáci by neměli vynechávat snídaně ani svačiny

Snídaně a svačiny dětí školou povinných jsou důležité. Jejich vynechávání nebo nevhodné složení vede nejenom k obezitě, ale má podíl také na špatných výkonech dětí. Chléb s pomazánkou, jogurtový nápoj nebo tvarohový dezert – i tak může vypadat zdravá snídaně či svačina pro školáka. Co říkají o zdravém a pravidelném stravování školáků odborníci a jaká…

Little funny girl stand on scales 20.8.2015 Pozor na dětský růst!

Během prázdnin rostou děti jako z vody. Potvrdí to všichni rodiče, kteří musí v září s nástupem do školek a škol svým ratolestem kompletně vyměnit šatník. Růst hraje v životě dětí, a tím pádem i jejich rodičů, velmi významnou roli. Dynamika růstu dokáže pozoruhodným způsobem reagovat na jakoukoli podstatnější poruchu v rostoucím organizmu, její změna se projeví mnohdy dříve, než…

grill 10.8.2015 Konec prázdnin pod stanem

Dětské zažívání je citlivější než to dospělácké. Měli bychom proto zvážit, jaké potraviny s sebou na dovolenou pod stan zabalíme. Pokud to cestování umožní, je nejlepší využít „ledničky na cesty“, chladící boxy a uchovat tak potraviny déle čerstvé. Na dovolené pod stanem máme několik možností stravování: a) Příprava jídla přímo nad ohněm nebo žhavými uhlíky…

Ovoce a zelenina do skol 28.7.2015 Rodiče ovoce a zeleninu nejedí, tak proč by měly jejich děti?

Děti jedí ovoce a zeleninu v mnohem větší míře než jejich rodiče. To je názor dětí z 16 seminářů na pražských základních školách, které v červnu uspořádalo pro žáky prvního stupně Poradenské centrum Výživa dětí. Ovoce a zelenina bezesporu patří do jídelníčku dětí stejně jako dospělých. Meloun nebo okurka navíc v létě osvěží, doplní tělu tekutiny (jak…

IMAG0095 11.7.2015 Jahodové hody

Slunečné a teplé počasí přináší nejen dobrou náladu, ale představuje i výborné podmínky pro zrání různých druhů ovoce. My se dnes zastavíme u jahod, které se řadí „k těm oblíbenějším“. Děti je mají rády jak v čerstvé tak i v mrazené podobě (např. jahodová zmrzlina). Z nutričního hlediska jsou jahody bohatým zdrojem bioaktivních látek, které mají antioxidační účinky. Dále…

ankety-co-svaci-dite 2.7.2015 Začátek prázdnin na výletě

Jedeme, jdeme, letíme a s láskou svačíme. Při cestování s dětmi musíme myslet na jejich bezpečnost a na jejich pohodlí. A naší bezpečnost a pohodlí výrazně ovlivní spojenost dítěte. Vždyť odpočinuté a dobře najedené dítě je tím nejúžasnějším parťákem na cesty. A jakou svačinu ratolesti připravit? Pokud se rodiče stravují zdravě, tak se výletní svačina…

image (7) 28.6.2015 PŘES 50 000 PÁŤÁKŮ JIŽ VÍ, JAK SNADNÉ JE ŽÍT ZDRAVĚ

Internetový soutěžní vzdělávací kurz Hravě žij zdravě vstoupí po letních prázdninách do svého devátého ročníku. Za uplynulých osm let se do projektu registrovalo přes 50 000 žáků základních škol, především z pátých tříd. Internetový soutěžní vzdělávací kurz Hravě žij zdravě vstoupí po letních prázdninách do svého devátého ročníku. Za uplynulých osm let se do projektu…

image (6) 24.6.2015 Škodlivé látky v rybách?

Ryby a mořské plody jsou důležitou součástí zdravé stravy. Vyznačují se vysokým obsahem kvalitních bílkovin a dalších nezbytných živin a naopak nízkým obsahem nasycených tuků. Nejcennější na rybách a mořských plodech je vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, zejména kyseliny dokosahexaenové (DHA). DHA je nezbytná pro správný růst a vývoj dětí, a to již od…

grill 17.6.2015 Jdeme grilovat

Grilované pochoutky se připravují buď na roštu nebo na lávovém kameni. K tomu, aby bylo grilované jídlo zdravé a vhodné i pro malé děti, je zapotřebí dodržet některé zásady, které činí grilovaný pokrm nejen chutným, ale především zdravotně bezpečným. Chceme-li grilovat maso, je lepší jej naložit – jako zdravá marináda nám poslouží např. olivový olej…

PJ 1.6.2015 Co dát dětem jíst a pít, když je vedro?

Lidské tělo si v letních vedrech aktivuje svůj ochlazovací systém, který se navenek projevuje pocením. Bohužel tato aktivita přináší velké ztráty vody, proto je důležité tělu dodávat co nejvíce tekutin. „Dětský organizmus obsahuje vody mnohem více než tělo dospělého, proto dehydrataci velmi špatně snáší. Například při ztrátě 10 % tekutin může vzniknout u dětí úpal,…

jak-na-denne-5x 25.5.2015 Mořské řasy jako významný zdroj živin

Mořské řasy jsou již po staletí běžnou součástí tradičních pokrmů pobřežních národů. Hojně jsou konzumovány ve východní Asii, zejména v Japonsku, Číně, Koreji a Vietnamu. Uvádí se, že v těchto státech jsou každodenní součástí stravy a denní spotřeba na obyvatele se pohybuje kolem 8 g v sušeném stavu. I když se v našich podmínkách jedná…

113559856_limonádymaly 18.5.2015 Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem sacharidů. Denně jsme doslova zahlcováni potravinami a nápoji, do kterých jsou přidávány sacharidy za účelem jejich dochucení. Mezi tzv. přidané cukry (to jsou ty,…

am 4.5.2015 Kašičky vyměňte za „finger food“

Dlouhou dobu bylo krmení miminka jen vaší parketou. Jenže jakmile ten prcek trošku povyroste, začne vykřikovat ono oblíbené „já sám/sama“. A tehdy přijde vhodná doba pro tzv. finger food. Pod pojmem finger food se skrývá všechno, co lze jíst rukama. Jakmile přijde čas prvních příkrmů, zhruba od 6. měsíce, nastane pravá chvíle právě na tohle…

tiskove-centrum-materialy 27.4.2015 10 největších mýtů o mase

Maso patří k oblíbeným položkám v nákupním košíku a některé mýty o něm už jsou tak vžité, že nás nenapadne nad nimi přemýšlet. Na radu jsme proto přizvali zkušeného řezníka, zástupce veterinární správy, nutriční terapeutku i ředitele masokombinátů, aby nám prozradili, jak to s masem v českých obchodech vlastně je. 1. Maso z řetězců obsahuje…

od paji 26.3.2015 „Děti vědí, jak jíst, ale nejedí tak. A nesportují.“

Čím jsou děti starší, tím méně mají pohybu a tím více zanedbávají snídaně a svačiny. Děti jsou poměrně dobře informované v oblasti zásad správné životosprávy, avšak jejich praktická aplikace pokulhává. Zejména děti vyšších ročníků základních škol nedodržují pravidelný stravovací režim a v porovnání s mladšími dětmi se daleko méně věnují pohybovým aktivitám. Z výsledků měření…

hummus 19.3.2015 Co třeba cizrna?

Už víte co si uděláte zítra na svačinu do práce a dětem do školy? Zkuste cizrnovou pomazánku ;) Sendvič s cizrnovou pomazánkou Potřebujeme: 2 plátky toastového chleba z celozrnné mouky 1 ředkvička snítky řeřichy Na cizrnovou pomazánku: šálek uvařené cizrny 1 střední cibule 1 malý stroužek česneku 3 lžíce olivového nebo sezamového oleje půl lžičky…

dítě obéznímaly 7.3.2015 Sáhněte si do svědomí! Vzrůstající obezita u dětí je i záležitostí dospělých

Na začátku školního roku 2014/2015 proběhl v deseti pražských školách projekt věnovaný prevenci a včasnému záchytu dětské obezity. Na první pohled se téma nemusí zdát tak závažné, jak ve skutečnosti je. Děti “to přece vyběhají“ nebo “se vytáhnou“. Skutečností ale je, že výskyt obezity u dětí má stále vzrůstající tendenci, přičemž dětská obezita je záležitostí…

012 4.3.2015 Zdravě se dá žít i hravě

Že hravě lze žít zdravě, se za posledních osm let přesvědčilo přes 50 000 žáků pátých ročníků základních škol v ČR, kteří se do kurzu registrovali. Internetový vzdělávací kurz Hravě žij zdravě je přístupný všem zájemcům o zdravý životní styl po celý rok, avšak od září do prosince probíhá jeho soutěžní část, která je určená…

Jog 25.2.2015 Chytré dítě Bez snídaně ani ránu

Jeden z nejdůležitějších rodičovských úkolů je naučit děti snídat. Žádné další jídlo během dne už tolik neovlivní jejich celkové zdraví i schopnost soustředit se jako právě snídaně. V Česku se první jídlo dne bere jako nutné zlo. Něco, co zdržuje a co se dá zároveň ošidit. Šidíme sebe a učíme to také své děti. Jenže…

dítě zelenina_135362506 maly 18.2.2015 Jídelníček batolete

Správný výběr je základem stravování Otázky maminek v oblasti výživy batolat směřují nejčastěji k tématu „kdy“ a „co“. Důležitá by ale měla být především otázka, jak správnou potravinu vybrat, jak ji připravit a jak ji podávat. Nejčastěji chybujeme ve výběru kvalitních tuků, ale také při nákupu a hlavně přípravě zeleniny. Minule jsme probrali obiloviny, takže…

133893424_čokoládová tyčinkamaly 9.2.2015 Čokoládové mlsání

Za nejkvalitnější můžeme opravdu považovat čokoládu hořkou. Ta by měla obsahovat minimálně 35 % kakaových součástí. Musíme sledovat složení čokolády a neorientovat se jen podle hezky vypadajícího obalu! Zejména u levnějších druhů totiž bývá často „hlavní“ kakaová složka nahrazována levnějšími ztuženými rostlinnými tuky, které obsahují pro organizmus nevhodné trans mastné kyseliny podílející se na zvyšování…

1 2 3 4 5 15