Nezapomněli jste dnes svým dětem namazat svačinu?

Víte, že výživoví odborníci doporučují skládat správný dětský jídelníček z pěti až šesti jídel denně? Dvě z nich připadají na svačinu; dopolední, kterou děti většinou jedí ve škole (tzv. přesnídávka) a odpolední, obvykle konzumovanou doma.

Svačinky jsou v poslední době velmi aktuálním tématem. Řeší je nejen odborníci zabývající se jejich optimální nutriční hodnotou, ale především rodiče, a to z praktické stránky. Denně se rozhodují, co mají v obchodě vybrat a co potom doma dětem připravit. V nedávno provedeném průzkumu bylo zjištěno, že 58 % dětí doma pravidelně nesnídá a 17 % nesvačí nebo jen někdy. Navíc děti, které svačí, mají jako oblíbené pochoutky především bílé rohlíky a housky, různé salámy, sladkosti a tavené sýry či uzeniny. Málo potěšující je i nízká konzumace ovoce – pouze 22 % dětí si jej nosí do školy pravidelně.

Maminky často svádí bitvu s časem a dají proto raději svému školákovi peníze, aby si koupil svačinu cestou nebo přímo ve škole. Řešení se může zdát sice pohodlné, bohužel může vést k vytváření špatných stravovacích návyků. Málokteré dítě si samo vybere třeba celozrnný rohlík nebo chléb, spíše sáhne po oblíbených sušenkách, chipsech, čokoládě nebo párku v rohlíku a tyto „pochoutky“ pak zapije přeslazenou limonádou. Ještě horší variantou je, že si děti za takto získané peníze koupí něco jiného a na svačinu už nezbude. Díky vynechávání dopoledních jídel však mají děti větší hlad v době oběda či večeře a snědí potom mnohem větší porci. Tělo takový nápor energie nedokáže rychle zpracovat a má tendenci si ji ukládat do zásoby „na horší časy“. Následkem opakovaného přejídání tedy může nadváha nebo dokonce obezita.

Nejlepší řešení je, pokud si maminka nebo tatínek najdou čas a svačinu připraví doma, třeba společně s dětmi. Pokud Vaše dítě absolvuje ranní vypravování v polospánku a odmítá snídat, svačina mu pak nahrazuje snídani a je jediným zdrojem živin během dopoledne. O to větší bychom jí měli věnovat pozornost. Pokud jsou děti najedené, lépe se ve škole soustředí a mají všechny potřebné živiny i dostatek energie. Naopak pokud svačinu nemají nebo neodpovídá zásadám správné výživy, často bývají nepozorné a brzy unavené.

Jak správně svačit

Jako základ vyvážené dopolední svačiny je dobré dát dětem třeba celozrnný rohlík nebo chléb namazaný rostlinným tukem se šunkou či sýrem. Další oblíbenou možností mohou být různé tvarohové pomazánky, které se dají koupit i hotové a šetří tak drahocenný čas. Určitě by nemělo chybět ovoce či kousek zeleniny, výběr opět záleží na chuti. Dopolední svačinou by měly děti pokrýt asi 10 až 15 % denního energetického příjmu.

I odpolední svačiny jsou velmi důležité, hlavně jako zdroj energie pro různé odpolední kroužky, sporty apod. Odpolední svačina už nemusí být tak vydatná, stačí, když pokryje 10 % denního energetického příjmu s tím, že vydatněji by měly svačit aktivně sportující děti. Ani odpoledne by neměl být svačinovým řešením stánek rychlého občerstvení. Jako dobrou a vyváženou svačinu je možné opět připravit celozrnné pečivo nebo chléb s rostlinným tukem a doplnit třeba sýrem. Děti by však už neměly jíst sladší ovoce, ale spíše zeleninu nebo ovoce s nižším obsahem cukru (pomeranče, grepy apod.).