Konzervanty aneb co byste měli vědět…

Chemické konzervanty jsou látky, které prodlužují trvanlivost potravin a chrání je před znehodnocením způsobeným činností mikroorganizmů. Jak vnímají lidé vliv chemických konzervantů na své zdraví? Průzkum provedený výzkumnou agenturou GfK Praha pro společnost Tetra Pak zaměřený na postoje populace ČR ke konzervantům a nápojovým obalům prokázal, že téměř polovina (46 %) respondentů považuje chemické konzervanty ze škodlivé pro lidské zdraví. Navíc 56 % dotázaných se domnívá, že nápoje v kartonových obalech obsahují konzervanty. Přitom mléko, džusy i nektary balené do kartonových obalů společnosti Tetra Pak jsou bez chemických konzervantů. Tato skutečnost vedla firmu Tetra Pak k realizaci vzdělávací kampaně, která si klade za cíl tuto problematiku blíže objasnit.

Trend zájmu o zdravý životní styl podle výzkumů agentuy GfK z roku 2006 stále sílí. Pro 77 % dotazovaných je nejdůležitější osobní hodnotou zdraví a zdravý životní styl. „Většina z nás si dobře uvědomuje, že zdraví máme jen jedno. Důležité je vědět, co jíme a pijeme, a také to, že i obal může být důležitý. Proto jsme se rozhodli začít s aktivitami, které mají za cíl vzdělávat širokou veřejnost v oblasti chemických konzervantů v nápojích,“ říká Hana Zmítková, tisková mluvčí společnosti Tetra Pak.

Jednou z prvních aktivit společnosti Tetra Pak je spuštění webových stránek www.bezkonzervantu.cz. Kromě přehledného souhrnu informací o konzervantech a poradny odborníka zde naleznete první elektronickou databázi všech „éček“ a fakta o jejich vlivu na lidský organizmus. Odborným garantem databáze je Státní zdravotní ústav České republiky.  Připravena je rovněž vzdělávací kampaň prostřednictvím tištěné a on-line inzerce a akce v místě prodeje. „Od října budeme distribuovat ve vybraných maloobchodních prodejnách informační kartičky, které budou obsahovat stručný přehled konzervantů. Kartička se snadno vejde do kabelky a měla by spotřebiteli sloužit jako pomocník při každém nákupu, “ dodává  Hana Zmítková.

Mléko, džusy i nektary, které se distribuují v kartonových obalech společnosti Tetra Pak, neobsaují žádné chemické konzervanty. Je to především díky složení obalu se speciálními bariérovými vlastnostmi, který nepropouští kyslík a světlo, a zároveň díky převratnému vynálezu 20.století – aseptickému ošetření potravin, jenž spočívá v zahřátí na vysokou teplotu a následném rychlém ochlazení. Nápoje ošetřené touto technologií si uchovávají dlouhodobě stabilní kvalitu. Navíc mohou být skladovány při pokojové teplotě a odpadá náročné chlazení, jak při distribuci a manipulaci, tak i skladování. Zárukou kvality je pečeť „Chráníme dobré“ na obalech od firmy Tetra Pak.