Jaké mléčné výrobky dětem?

S odbornicí na výživu, Jitkou Ruskovou, jsme si povídali o tom, jaké mléční výrobky jsou vhodné pro děti a kolik jich potřebují pro pokrytí denní dávky vápníku.

Jsou vhodné všechny mléčné výrobky, protože všechny deklarují obsah vápníku?

Vápník je obsažen ve všech mléčných výrobcích, a to i v nízkotučných – je totiž vázán na bílkovinnou složku, nikoli na tuk. Platí, že čím je výrobek koncentrovanější, tím více vápníku obsahuje (například jogurt má více vápníku než mléko, tvaroh má více vápníku než jogurt atd.).

Které jsou nevhodné a proč?

Dětem obecně nedoporučujeme konzumovat nízkotučné mléčné výrobky, a to ani obézním. Kromě toho je nevhodná také většina tavených sýrů (kromě bio), protože obsahují tavící soli. To jsou většinou fosforečnany (s výjimkou zmíněných bio tavených sýrů, ve kterých se používají jiné látky) a ty při nadměrné konzumaci způsobují nerovnováhu mezi fosforem a vápníkem v těle, v krajních případech může vzniknout i skutečný problém s mineralizací kostí a zubů u dětí. Nevhodné jsou také velmi tučné mléčné výrobky (smetana, smetanové dezerty), jimiž děti velice snadno pokryjí doporučené množství nasycených tuků na den.

Na co si dát pozor při výběru těch vhodných?

Je dobré sledovat jednak tučnost (pro děti vybíráme výrobky polotučné, sýry do cca 45 % tuku v sušině, jogurty 2-5 % tuku), dále pochopitelně na dobu trvanlivosti a vhodné je sledovat také vlastní složení výrobku – pokud obsahuje velké množství barviv, zahušťovadel a ochucujících látek, můžeme sáhnout po jiném výrobku. (! pozor ale, neznamená to, že éčka v potravinách jsou nebezpečná!)

Kolik mléčných výrobků by mělo dítě (např. rok, tři, šest) zkonzumovat za den?

Protože děti mají opravdu vysokou potřebu vápníku (v pěti letech 700 mg, kolem 10. roku 1000 mg, dospívající až 1200 mg), měly by mít v jídelníčku denně několik porcí mléčných výrobků, ty nejmenší průměrně dvě, dospívající tři. Jedna porce přitom odpovídá 150 ml mléka nebo jogurtu nebo 50 g sýra nebo tvarohu (když sní 4leté dítě jeden plátek sýra k snídani, je to cca 20 g, tedy cca ? porce a může klidně dostat ještě jeden kelímek jogurtu na dopolední svačinu a lžíci tvarohu k večeři).

Je možné se obejít zcela bez mléčných produktů?

Vápník je obsažen i v potravinách rostlinného původu. Vůbec nejvíce vápníku je v máku (ve 100 g téměř 1500 mg), bohatým zdrojem jsou také některé ořechy, sušené meruňky, brokolice, špenát aj. Problémem ale je, že z rostlinných potravin neumí naše tělo vápník téměř získat. Mléčné výrobky proto můžeme označit za nenahraditelné, zejména ve výživě dětí.

zdroj: Poradenské centrum www.vyzivadeti.cz, 800 230 000

Publikováno na www.spunt.cz (18.5.2010)