Jak na zdravé vánoční menu

Cukroví už je většinou v těchto dnech dopečené a chystat se bude slavnostní štědrovečerní večeře. Tradicí českého stolu je smažený kapr s bramborovým salátem a spousty vánočního cukroví. O tom, jak právě cukroví odlehčit jsme již psali, teď se můžeme podívat na sváteční večeři.

Zdravé – nezdravé

Snažte se, aby i vánoční menu bylo nejen chutné, ale zároveň zdravé. Nemusí ho být také „hromady“, které budete jíst celé Vánoční svátky. I o Vánocích platí pravidlo, že strava by měla odpovídat zásadám zdravé výživy a jíst by se mělo s mírou, tedy v 5-6 denních porcích. Při nakupování proto vybírejte potraviny čerstvé, pokud možno zdravé a v množství, které dokáže Vaše rodina bez problému sníst. Pokud budete mít doma velké zásoby jídla, bude to celou Vaši rodinku nutit neustále něco ujídat, což může být příčinou vánočního tloustnutí. A to určitě nechcete! Proto nakupujte spíše větší množství ovoce, zeleniny a nezdravým sladkostem, sladkým limonádám, tučnému masu a dalším potravinám, které dodávají našemu organismu příliš mnoho energie a málo živin, se raději vyhněte.

Štědrovečerní večeře

Současná štědrovečerní večeře se v domácnostech liší podle rodinných i krajových tradic. Většinou se připravuje tradiční rybí či bramborová polévka, smažený kapr a bramborový salát. Pamatujte, že i klasický bramborový salát s kaprem se dá připravit zdravěji. A jak na to?

Rybí polévka je velmi zdravá, a protože se během roku příliš často nepodává, může být příjemným zpestřením dětského i „dospěláckého“ jídelníčku. Je známo, že rybí maso je zdravé, protože obsahuje látky velmi prospěšné pro zdraví (např. nenasycené kyseliny). Pokud budete připravovat polévku zahuštěnou (např. bramborovou), je lepší ji zahustit třeba lisovaným bramborem nebo zeleninou než jíškou.

Při přípravě bramborového salátu použijete hodně zeleniny, místo sterilované můžete vyzkoušet i čerstvou. Kdo si neodpustí uzeninu, udělá lépe použitím drůbeží šunky či šunky od kosti. Aby byl salát snadněji stravitelný, použijte jogurtovou majonézu nebo část majonézy nahraďte bílým jogurtem. Zajímavé chuti docílíte také použitím zelených bylinek (estragon, majoránka, bazalka) místo pikantních ochucujících přípravků.

Při přípravě ryby zvolte raději přírodní úpravu, než tradiční smažení. Kapra (případně lososa, pstruha i jinou rybu) upečte na olivovém oleji, pokapejte citrónovou šťávou z čerstvého citrónu, přidat můžete i mandle či jiné ořechy a obložit větším množstvím čerstvé zeleniny. Pokud máte v rodině děti větší, můžete rybu podlévat vínem nebo pivem. V takové úpravě můžete rybu nejen péci, ale i dusit nebo grilovat.

Sladkosti by jste si měli raději odpustit, i když v případě dětí je to velmi obtížné. Zvláště pokud jsou všude kolem vystavené na nazdobených tácech. I oblíbené cukroví se ale dá připravit ze zdravých ingrediencí. Několik rad, jak na to…

Nezapomínejte na dostatečný pitný režim dětí během celého dne. Pokud budou mít tekutin málo, děti nevydrží předvánoční šílenství a večer, na který se tolik těší, na ně padne únava. Vždy také s rozvahou vybírejte, jaký nápoj je pro ně vhodný. Základem by měla být stolní neperlivá voda, ovocný čaj a nebo 100% džus ředěný vodou. Z těchto kombinací můžete dětem připravovat lákavé a pestré koktejly.

Záleží jen na Vaší fantazii, jaké dobrůtky pro své blízké připravíte, a zda budou odpovídat zdravé výživě.