Dopolední jídlometr aneb zdravé dopolední menu

Zdravý základ pro dopolední jídlo ve formě malé svačinky může každý zájemce dostatod pondělí 15. října ve 26 městech celé České republiky. Zájemci se v rámci akce „Víte, co vám dopoledne dodá energii?“ navíc dozvědí, že snídaně a dopolední svačina jsou nedílnou součástí správného stravovacího režimu a mají tvořit 25 % z celkového denního příjmu energie. Cílem akce je podpořit informovanost o zdravém stravování a správném životním stylu obyvatel České republiky.

„Dopolední jídlo je základním předpokladem zdravého stravování,“ říká Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Hlavním principem je nejen vhodný výběr potravin, ale i rozvržení jídla do pravidelných dávek po celý den. Do oběda bychom měli podle odborníků pokrýt 25 % denního energetického příjmu. Tělo potřebuje energii k dopoledním aktivitám a organizmus nemůže pracovat „na dluh“ dlouhodobě. „Vhodné jsou méně tučné mléčné výrobky, přednost má celozrnné pečivo před bílým, rostlinné tuky před máslem a tavenými sýry (tj. tuky živočišnými). Uzeniny, tučné sýry, buchty a koláče může lidský organizmus postrádat. Vhodné není také příliš sladké müsli, cornflakes jsou vhodnější v celozrnné a nesladké variantě. Rozhodně by však v dopoledním menu neměly chybět zelenina či ovoce,“ dodává Starnovská.

Doporučení odborníků známe všichni většinou dobře, ale zařadit je do běžného života bývá složitější. Nyní se nabízí možnost, jak poměrně přesně zhodnotit dopolední menu nejen
co do obsahu sacharidů, tuků a bílkovin, ale také zjistit, zda dopolední menu svým energetickým obsahem skutečně pokryje doporučovaných 25 % celkového denního příjmu. Tento výpočet je proveden poměrem k doporučovanému dennímu množství*. Praktickým pomocníkem pro všechny může být nový interaktivní nástroj, který se jmenuje „Dopojídlometr“ (= dopolední jídlometr) a je k dispozici na webových stránkách www.zdravykorinek.cz. Jeho princip je jednoduchý: po zadání, co jste snědli (případně,
co hodláte sníst) k snídani a k dopolední svačině, dojde k vyhodnocení vámi zadaných údajů
a dozvíte se, jaké množství energie a jednotlivých živin (sacharidů, tuků a bílkovin) přijmete prostřednictvím svého dopolední menu. Tyto výsledky vám přehledně ilustrují koláčové grafy spolu s komentáři, zda je třeba něco vylepšit a jak. Dopojídlometr je zde proto, aby zájemcům umožnil a ulehčil sledování kalorické hodnoty dopoledního menu i jeho detailní složení. Teprve když budete mít možnost sledovat tyto hodnoty, sami uvidíte, jestli se skutečně stravujete zdravě a vyváženě a zda vám vaše snídaně i dopolední svačina dodávají dostatek potřebné energie.

Pro zájemce, kteří se chtějí dozvědět, jak má vypadat správné dopolední menu, jsou připraveny dopolední balíčky, které budou rozdávány od 15. do 18. října 2007  v 26 českých městech vždy od 06.00 hodin ráno. Podrobný seznam všech míst, kde můžete balíček obdržet, je k dispozici na  webových stránkách www.zdravykorinek.cz.

*GDA (doporučené denní množství) odpovídá doporučenému dennímu množství energie ve výši 2000 kcal