Doplň svému tělu pouze tolik energie, kolik spotřebuje

Velkým problémem dnešní doby je pasivní způsob života, díky kterému dochází k nerovnováze mezi přijatou a vydanou energií. V důsledku toho naše populace tloustne a zvyšuje se výskyt nemocí, souvisejících s nezdravým životním stylem. Lidé by měli mít představu, jaký je jejich skutečný energetický výdej a tomu přizpůsobit energetickou hodnotu stravy i skladbu jídelníčku. Praktickým pomocníkem může být značení GDA, které poskytuje spotřebitelům jednoduchou informaci o tom, jaký podíl tvoří jedna porce dané potraviny z doporučeného denního množství energie, živin a dalších látek, důležitých pro zdraví.

Pro zajištění optimálního fungování organizmu musí být zajištěna energetická rovnováha, tj. výdej = příjem. Většinu energetického výdeje spotřebovává tělo prostřednictvím bazálního metabolizmu, což je množství energie nutné k udržení tělesných funkcí. Dále je energie vydávána při práci, nesportovních aktivitách (např. cestě do práce či úklidu) a při sportu. Příjem energie je pak zajišťován konzumací potravin a nápojů. „U sportovců je běžné, že jejich jídelníček je sestavován tak, aby přesně kompenzoval energetický výdej odpovídající konkrétnímu tréninkovému plánu. Stejný princip by měl ovšem fungovat také u běžné populace,“ říká specialista na výživu sportovců Ing. Petr Havlíček.

Pro správné fungování organizmu je vedle celkového energetického příjmu stejně důležité i to, odkud energie pochází. To znamená zajištění správného rozložení živinových zdrojů nejenom energetických (bílkovin, tuků, sacharidů), ale také neenergetických (vody, vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a dalších). Užitečnou pomůckou pro sledování poměru energie, základních živin a ostatních látek, důležitých pro zdraví člověka, může být značení GDA. „Součástí značení GDA je širší soubor zveřejňovaných informací než obvykle uváděné základní informace o množství energie a základních živin. Upozorňuje také na složky potravy, které mají vliv na zdraví spotřebitele, jako je vysoký obsah sodíku / soli či nasycených mastných kyselin,“ upozorňuje vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou Tamara Starnovská.

Hlavní zásadou zdravého životního stylu je dodržování rovnováhy mezi přijatou a vydanou energií. Východiskem pro sestavení vyváženého jídelníčku by měl být skutečný energetický výdej. Málokdo si jej však dokáže spočítat, protože zohlednit bazální metabolizmus, energii spotřebovávanou při práci, pravidelných nesportovních aktivitách a při sportu není pro laika snadné. „Praktického pomocníka je možné najít na nových webových stránkách www.gda.cz / www.nutricnibublina.cz. Vedle všech potřebných informací o značení GDA zde spotřebitelé najdou dva interaktivní nástroje“, říká Ing. Martin Klofanda, předseda Pracovní skupiny pro zdravý životní styl Potravinářské komory České republiky, a dodává: „S pomocí prvního z nich, Porovnejte si svůj příjem a výdej, si každý snadno spočítá svůj individuální energetický výdej a může jej porovnat s energetickým příjmem vypočteným na základě obvyklého jídelníčku. Druhý nástroj, Výrobky se značením GDA, slouží k porovnávání hodnot GDA u různých výrobků a usnadňuje spotřebitelům zařadit konkrétních potravinu či nápoj do celkového jídelníčku.“

Více informací naleznete na www.gda.cz nebo www.nutricnibublina.cz.