Co nevíte o tucích

Pouze 29 % Čechů ví, že tuky obsažené v másle, šlehačce či v tavených sýrech našemu organizmu škodí. Většina však vůbec netuší, jaké potraviny jsou zdrojem tuků, které mu naopak prospívají.

Tuk sám o sobě není nezdravý. Ve skutečnosti představuje důležitou živinu a je nositelem významných funkcí v organizmu. „Úplné vynechání tuků může způsobit například nedostatečné vstřebávání některých vitaminů, ovšem nadbytek nevhodných tuků může poškodit naše tepny a srdce,“ říká kardiolog MUDr. Jan Piťha z pražského IKEM.

Tělo je potřebuje

Tělesný tuk chrání vnitřní orgány, zajišťuje tepelnou izolaci, dále hraje podstatnou roli při tvorbě některých hormonů a v neposlední řadě slouží k ukládání energetických zásob na „horší časy“. Z hlediska příjmu potravy však v naší populaci už po několik generací žádné „horší časy“ nenastaly. Spíš se potýkáme s nadbytkem tukových zásob. Kromě estetických problémů může nadbytek tělesného tuku a jeho nevhodné rozložení v těle těžce poškodit tepny a následně mozek či srdce. I když jde o informaci známou, přesto doporučením ohledně množství tuků v potravě a vzájemného poměru „dobrých“ a „špatných“ nevěnujeme dostatečnou pozornost! Na jedné straně se tak někteří z nás nesprávně domnívají, že bychom neměli tuky v potravě přijímat vůbec, na straně druhé oslavujeme tuky typu másla a sádla jako ty „přírodní“ a zdravé a výrobky z tuků rostlinných, např. margaríny, považujeme za „umělé“ nebo dokonce „jedovaté“. Vážné zdravotní problémy však může způsobit jak vysoká spotřeba nevhodných tuků, tak jejich úplné vynechání.

Ty dobré a ty špatné

Naše zdraví ohrožuje vysoká spotřeba nasycených („špatných“) tuků, většinou živočišného původu, a naopak nízký příjem nenasycených („dobrých“) tuků, které jsou převážně původu rostlinného. Pokud však nemáte o jednotlivých druzích tuků dobré znalosti, jen těžko budete vědět, které tuky je nutné omezit a příjem jakých naopak zvýšit, aby byl jejich přísun do organizmu vyvážený a vhodný z hlediska zdravé výživy. „Nasycené tuky neboli mastné kyseliny živočišného původu jsou obsaženy v mléce a mléčných výrobcích, másle, sýrech a masných výrobcích. Nenasycené tuky neboli mastné kyseliny rostlinného původu najdeme v rostlinných olejích a produktech z nich, tučných rybách a ořeších. Trans mastné kyseliny, které výrazně zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, se vyskytují zejména v některých tucích na smažení, sušenkách, polevách snídaňových cereálií či náhradách čokolády,“ vysvětluje docentka Jana Dostálová z pražské VŠCHT.

Sledujte, co jíte

Tuky by měly tvořit 30 % celkového denního příjmu energie dospělého člověka, přičemž nasycené „špatné“ tuky je vhodné snížit na 10 % celkového energetického přijmu, 20 % by měly tvořit nenasycené „dobré“ tuky. „Při sledování jídelníčku je třeba věnovat pozornost tzv. skrytým tukům, které na první pohled nevidíme. Do této skupiny patří tuk v mase, mléce, mléčných výrobcích, ale i v náplních sušenek, dezertech, polevách, chipsech a podobně,“ říká Jitka Rusková, nutriční terapeutka, a pokračuje: „V těchto tucích převažují nasycené mastné kyseliny, a proto je můžeme zařadit mezi špatné. Doporučené množství nasycených tuků obvykle zkonzumujeme ve skryté podobě. K namazání na pečivo a na vaření už pro ně tedy příliš místa nezbývá. Pro tyto účely je vhodnější použít nenasycené mastné kyseliny -rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené.“ Mezi nejvhodnější nenasycené mastné kyseliny patří omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, z nichž některé jsou tzv. esenciální. U nich se předpokládá příznivý vliv na srdce včetně poruch srdečního rytmu. Důležitou roli hrají i při ovlivňování funkcí imunitního systému, mozku a očí. Více informací získáte na www. zdravykorinek.cz.

ČTĚTE POZORNĚ OBALY POTRAVIN

Při nákupu potravin si prostudujte informace na obalu výrobku. Řada domácích i mezinárodních výrobců zavedla značení tzv. GDA, které udává množství energie a pro zdraví důležitých složek potravin. Díky němu víte, jaký je obsah tuků a nasycených mastných kyselin v jedné porci potraviny či nápoje. Podle nové legislativy EU se mohou na obalech objevit i informace o prospěšnosti esenciálních mastných kyselin pro růst a vývoj dětí.

To je správně

* Snídaně: celozrnný chléb s margarínem (rostlinné tuky) a džemem, banán
*Svačina: nízkotučný jogurt s ovocnou příchutí (živočišné tuky), pomeranč, káva s nízkotučným mlékem (živočišné tuky)
* Oběd: krůtí kostky (živočišné tuky), brambory, salát z červeného zelí (olej v zelí – rostlinné tuky)
* Svačina: kornspitz s margarínem (rostlinné tuky), 30% tvrdý sýr (živočišné tuky), rajčata
* Večeře: celozrnný chléb s margarínem (rostlinné tuky), wellness nebo dětská šunka (živočišné tuky), okurkový salát

Publikováno v časopise Svět ženy (10.3.2010)